Confidenţialitate

Palatul Cotroceni: Se impune o analiză aprofundată a raportului prezentat de ministrul Justiţiei

Într-o primă reacţie faţă de anunţul ministrului Justiţiei că declanşează procedura de revocare din funcţie a şefei Direcţiei Anticorupţie, Administrația Prezidențială precizează că raportul de evaluare prezentat de Tudorel Toader va fi analizat în perioada următoare.

“Din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA și având în vedere că evaluarea activității DNA și a conducerii acestei instituții de către Președintele României diferă de cea a Ministrului Justiției, se impune o analiză aprofundată a acestui document, care urmează să fie realizată la nivelul Administrației Prezidențiale de către departamentele de specialitate. În repetate rânduri, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a declarat mulțumit de activitatea DNA și a conducerii sale, punct de vedere pe care și-l menține în continuare.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va uza de toate prerogativele constituționale pentru asigurarea funcționării unei justiții independente și pentru consolidarea statului de drept”, se menţionează în comunicatul Palatului Cotroceni.

Săptămâna trecută, în aşteptarea raportului întocmit de ministrul Justiţiei, şeful statului se declara mulţumit de activitatea DNA şi a conducerii acestei structuri.

Partidul Naţional Liberal acuză că, în demersul de a propune revocarea şefei Anticorupţie, ministrul Justiţiei a preluat argumentele şi retorica unor grupuri infracţionale, de partea cărora Tudorel Toader s-ar poziţiona.

Liberalii consideră că destituirea Laurei Kovesi de la conducerea DNA nu este oportună în acest moment.

“Avem parte de o seară tristă pentru Justiţia din România”, a spus Iulian Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL după ce ministrul Justiţiei a anunţat că declanşează procedura de revocare a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În opinia PNL, argumentele prezentate de Tudorel Toader nu se susţin.

Printre altele, ministrul a subliniat, joi seara, că ”DNA s-a erijat în evaluator, inclusiv în privinţa oportunităţii” iar ”Șefa DNA a avut un comportament excesiv de autoritar și discreționar”.

„Nu putem accepta comportamente nelegale, defăimătoare la adresa României.

DNA trebuie să continue să lucreze în mod legal. DNA nu trebuie să se confunde cu șeful ei, al cărui comportament poate pune în pericol chiar instituția pe care o conduce. Activitatea DNA trebuie să continue dar în conformitate cu statul de drept.

Nimeni nu e mai presus de lege. Lucrurile bune nu le justifică pe cele rele. Trebuie să eliminăm ceea ce este rău. ”, a declarat Ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunțând că declanșează procedura pentru revoca Laurei Codruța Koveși.