Confidenţialitate

Tudorel Toader: Declanșez procedura de revocare din funcție a procurorului șef al DNA | VIDEO

Tudorel Toader a anunțat, joi seara, că va cere revocarea din funcție a procurorului șef al DNA.

”Comisia de la Veneția prevedea în 2012 faptul că în România cultura politică trebuie dezvoltată și că există o lipsă de respect față de institituții.

Am reținut comportamentul excesiv de autoritar, discreționar. În realizarea angajamentului asumat prin precedentul raport, am solicitat în 2017 realizarea unui control la DNA de către IJ. Acolo se consemnează o serie de comporamente, inclusiv indicii cu privire la obstrucționarea activității inspectorilor judiciari de către conducerea DNA.

Raportul IJ relevă comportamentul autoritar discreționar al procurorului-șef de la DNA.

Implicarea în anchetele altor procurori. Rezultă inclusiv din declarații publice făcute de procurorul șef al DNA. Se observă implicare în anchetele altui procuror.

Trecerea timpului nu a dus la o îndreptare a acestui tip de comportament, ci la o acutizare a problemei.

Prioritizarea soluționării dosarelor cu impact mediatic. Dosarele nu se rezolvă după rezonanța publică pe care o au, nu pe funcția persoanei, ci în ordine cronologică.

Contestarea actelor și autorității CCR: Cu prilejul unor evenimente publice, șefa DNA a învinovățit CCR, punând pe seama acesteia pretinsa imposibilitate a DNA de urmărirea unor fapte apreciate de natură penală și acoperire a unor prejudicii.

La începutul anului 2017, a declarat pentru BBC că se teme de desființarea DNA. Într-un alt interviu pentru Euronews s-a lansat într-o critică dură la adresa proiectelor de modificare a legilor justiției, aflate în dezbatere parlamentară, atacând politicieni.

Au fost exprimate critici vehemente cu privire la propuneri de modificări legislative, care s-au dovedit a fi constituționale.

Afirmațiile sunt fără precedent și nereale, au afectat imaginea României. Sunt de natură să creeze o imagine falsă asupra României și statului de drept.

România nu are nicio legătură cu situația juridică în care se află Polonia. Ne aflăm în altă paradigmă, altă realitate juridică care a fost prezentată în mod eronat.

Încercarea de a obține condamnări cu orice preț, în condițiile în care s-a afirmat că trebuie să venim cu dosare importante, să ajungem la miniștri, la persoane cu rang înalt. Este absolut contrar oricărui stat de drept. La mijloc este destinul unui om egal cu toți ceilalți. Cauzele nu trebuie rezolvate după grad.

Creșterea numărului de achitări, creșterea cheltuielilor, raportări eronate. Se raportează nr de inculpați trimiși în judecată, din 2016, de exemplu, și nr de achitări din 2016, concluzionându-se că a scăzut rata achitărilor. Dar cei trimiși în judecată în 2016 nu se regăsesc între cei achitați în 2016”, a spus Ministrul Justiției, Tudorel Toader, la prezentarea “Raportului privind activitatea managerială la DNA”.

Printre altele, Tudorel Toader a subliniat, joi seara, că ”DNA s-a erijat în evaluator, inclusiv în privinţa oportunităţii” iar ”Șefa DNA a avut un comportament excesiv de autoritar și discreționar”.

„Nu putem accepta comportamente nelegale, defăimătoare la adresa României.

DNA trebuie să continue să lucreze în mod legal. DNA nu trebuie să se confunde cu șeful ei, al cărui comportament poate pune în pericol chiar instituția pe care o conduce. Activitatea DNA trebuie să continue dar în conformitate cu statul de drept.

Nimeni nu e mai presus de lege. Lucrurile bune nu le justifică pe cele rele. Trebuie să eliminăm ceea ce este rău. ”, a declarat Ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunțând că declanșează procedura pentru revoca Laurei Codruța Koveși.

Ministrul Tudorel Toader a precizat că întregul raport de 36 de pagini va fi publicat pe site-ul Ministerului Justiției, doar că acesta nu mai este accesibil începând cu ora 18.