Palatul Cotroceni, luminat în culorile tricolorului

Palatul Cotroceni va fi, în această seară, de la ora 21, luminat în culorile tricolorului.

”Sărbătorim astăzi Ziua Drapelului Național, simbol al identității și unității noastre naționale, la care se raportează fiecare cetățean român. Alături de Imnul statului, Drapelul României are o însemnătate deosebită pentru independența și suveranitatea țării noastre.

Această aniversare reprezintă un prilej de a onora memoria înaintașilor noștri și de a aduce un omagiu celor care s-au sacrificat pentru națiunea română, pentru ca noi să ne bucurăm în prezent de drepturile și libertățile democrației.

Arborarea Drapelului Național a marcat marile momente din evoluția României moderne. Sub faldurile tricolorului român s-au transmis mai departe tradițiile și obiceiurile poporului nostru, precum și realizările și idealurile României contemporane. Astăzi, privim cu mândrie Drapelul Național înălțat la sediile Uniunii Europene și Alianței Nord-Atlantice”, transmite președintele Klaus Iohannis.

Tot de la ora 21, în culorile tricolorului va fi luminată și clădirea Guvernului.

An de an, la 26 iunie, marcăm decizia din 1848 a guvernului revoluţionar care decreta tricolorul drept steag al tuturor românilor.

Iniţial, culorile (albastru, galben şi roşu) erau dispuse pe orizontală.

Schimbarea pe verticală a fost hotărâtă de regele Carol I, pentru alinierea la regulile steagurilor europene.

Pe continent, drapel cu 3 benzi – similar cu al României – mai au Franța, Italia și Belgia, dar culorile acestora sunt diferite.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS