Confidenţialitate

Pădurile din jurul Bucureștiului ar putea fi protejate în urma unui vot al comisiilor de specialitate în Senat | AUDIO | GALERIE FOTO

Pădurile din jurul Capitalei ar putea fi protejate. În Senat, comisiile de specialitate au dat undă verde pentru Centura Verde București-Ilfov. Protejarea pădurilor din Ilfov – în pericol din cauza exploatările comerciale – este prevăzută în amendamente aduse noului Cod Silvic. Un demers susținut de 150 de organizații neguvernamentale. Urmează, însă, votul în plen.

Vlad Cionflea, reprezentant al Asociației „Parcul Văcărești” – care militează ca alte cinci zone din Capitală să fie protejate, inclusiv Pajiștea Petricani: „Cercetările din teren ne-au spus că avem 88 de specii de plante aici”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Măsurile de management privesc, în primul rând, managementul habitatului, și ăsta e un aspect pe care trebuie să îl subliniez. Cercetările din teren ne-au spus că avem 88 de specii de plante aici. Și e subliniat în studiu – nicio specie de plantă protejată. Ceea ce înseamnă că măsurile de management pot fi calibrate dorințelor noastre, deci nu avem vreun copac pe care nu avem voie să intervenim, o tufă de măceș mai specială. Putem menține habitatul, astfel încât să fie bine și pentru fluturi, și pentru șopârle, și pentru vizitatori, să se simtă în siguranță”, a spus Vlad Cionflea, reprezentant al Asociației „Parcul Văcărești”.

 

Spre exemplu, Pajiștea Petricani ar urma să fie noua arie naturală protejată a Bucureștiului – demers al Asociației „Parcul Natural Văcărești”, care a terminat studiul de fundamentare științifică.

Pe baza studiului, Consiliul Local Sector 2, unde se află Pajiștea, ar urma să ia decizia de protecție.

În zonă experții au identificat 12 specii de mamifere (precum vidra, jderul de piatră, dihorul, vulpea), 89 de specii de păsări, 12 specii de pești și mai multe specii de reptile

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Măsurile nu sunt costisitoare. Sunt construcții mici de lemn, un punct de informare, o vizuină tematică pentru arici, câteva zone de refugiu pentru reptile, igienizare constantă”, a mai spus Vlad Cionflea, reprezentant al Asociației „Parcul Văcărești”.

Sursa foto: Alex Găvan

Citește și: Erupția vulcanului Ruang, influențe la nivelul climatului global. Explicațiile specialiștilor americani | AUDIO