Confidenţialitate

Pădurari reținuți în Vrancea

Un pădurar și un technician silvic din Vrancea au fost reținuți, fiind suspectați de comiterea unui număr de 28 de infracțiuni.

Printre acestea – abuz în serviciu, șantaj, fals intellectual, furt, dar și o serie de fapte incriminate de Codul Silvic. Acuzațiile vizează în cea mai mare parte o serie de tăieri ilegale de arbori, puse la cale chiar de cei doi care aveau pădurile în grijă.

Cele mai multe dintre acuzații îi sunt aduse tehnicianului silvic. Potrivit anchetatorilor, el a marcat mai mulți copaci, din diferite păduri, avînd proprietari privați, ca să pară că arborii respectivi sunt numai buni de tăiat, fără ca vreunul dintre proprietari să ceară asta.

Arborii marcați ca atare au fost apoi tăiați ilegal.

Anchetatorii au mers pe fir și au descoperit o serie de ilegalități comise încă din 2018. Iarna trecută, el a marcat 138 de arbori, tot dintr-o proprietate privată, iar ulterior ar fi întocmit documentația silvică, fără ca pentru respectiva suprafață de pădure să existe un amenajament silvic în vigoare. Ulterior, spun polițiștii, el ar fi determinat cu intenție anumite persoane să taie toți cei 138 de arbori, lăsând aparența că activitatea de tăiere este una legală, prejudiciul în acest caz ridicîndu-se la aproape 22.000 de lei.

În ceea ce-l privește pe pădurar, acesta ar fi întocmit în fals mai multe documente cu regim silvic, care să justifice tăierile ilegale de arbori înregistrate în cantonul pe care îl avea în grijă.

În urma perchezițiilor făcute de polițiști la domiciliile celor doi au fost ridicate atît documente, cît și importante sume de bani, respetiv peste 23.00 de lei și peste 2.000 de euro.

Toate probele ridicate de anchetatori au fost suficiente pentru ca tehnicianul silvic și pădurarul să fie reținuți pentru 24 de ore. Totuși, nu este exclus ca pe parcursul cercetărilor, care continuă, să iasă la iveală și alte ilegalități comise de cei doi. Aceștia vor ajunge în fața instanței cu propunerea de arestare preventivă.