Pacienții cu boli reumatice acuză CNAS că încearcă să le limiteze accesul la tratament

Pacienții diagnosticați cu o formă de reumatism atrag atenția:  mai multe persoane din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate încearcă să le limiteze accesul la tratament.

E vorba de pacienți cu Poliatrită Reumatoidă (PR), cuprinși în programul național de tratare a acestei boli.

Potrivit Ligii Române de Luptă împotriva Reumatismului, CNAS i-ar obliga pe pacienți, între altele, să obțină rețete numai de la medicul specialist și nu de la medicul de familie.

Liga Română de Luptă împotriva Reumatismului atrage atenția că mai mulți oficiali din CNAS vor introducerea mai multor criterii care vor îngreuna accesul pacienților cu boli reumatice la tratament.    Potrivit acestora, medicul este obligat să prescrie tuturor pacienților, indiferent de stare, un singur medicament biologic.

Este o imixtiune inacceptabilă în actul medical – susține asociația.

De asemenea, pacientul ar fi obligat, potrivit intenției CNAS, să obțină prescriere numai de la un medic specialist, nu de la medicul de familie.

În acest fel, susține Liga Română de Luptă împotriva Reumatismului, pacienții vor fi nevoiți să facă drumuri până la specialiștii reumatologi care, în loc să tateze bolnavii, vor scrie rețete.

În prezent ar fi zeci de mii de bolnavi de reumatism care caută să cumpere Meto-trexat, medicament care, însă,  lipsește din farmacii.   În aceste conditii, mulți dintre ei îl cumpără din Bulgaria, Ungaria sau Austria, pe propria cheltuială.

Redăm mai jos, integral, comunicat LRR

În numele a sute de mii de români care suferă de boli reumatice, Liga Română de Luptă împotriva Reumatismului protestează față de încercările unor persoane din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate de a limita drastic accesul tratament al pacienților diagnosticați cu Poliatrită Reumatoidă (PR), cuprinși în programul național  de tratare al acestei boli, în flagrantă contradicție cu cele prevăzute în Programul de guvernare.

 În ciuda faptului că Guvernul României a aprobat la 12 ianuarie ac HG 18/2017, care prevede că că începand cu 1 martie ac „pacientul beneficiază de prescripție medicală la momentul diagnosticării cu încadrarea în criteriile de eligibilitate potrivit protocoalelor terapeutice, asigurându-se accesul rapid la medicamentele necesare, cu efect în îmbunătățirea calității vieții pacienților”, CNAS dorește introducerea nejustificată a unui set de criterii care să îngreuneze semnificativ accesul pacienților cu boli reumatice grave la terapia biologică la care sunt îndreptățiti prin lege și să anuleze practic efectul benefic al prevederilor HG 18/2017.

Astfel, CNAS dorește:

  1. introducerea unor limitări nejustificate ale opțiunilor terapeutice, prin obligarea medicului să prescrie la TOȚI pacienții, indiferent de starea bolii sau evaluarea riscului individual, a UNUI SINGUR mediment biologic, într-o ordine prestabilită pe criterii administrative.

Un asemenea demers de neînțeles contravine flagrant atât recomăndarilor internaționale, cât și unui elementar bun simț medical, care obligă medicul să adapteze tratamentul particularităților fiecărui caz. Aceasta reprtezintă o imixtiune inacceptabilă în actul medical și limitează drastic accesul bolnavului la tratament, condamnându-l, practic, la „durere silnică pe viață” și – în cele din urmă – la scaunul pe rotile.

  1. obligarea pacientului aflat în terapie biologică să obțină prescrierea medicației antireumatice non-biologice numai de la medicul specialist și nu de la medicul de familie.

Măsura este lipsita de orice urmă de raționalitate deoarece: a) obligă suferinzii de PR, dintre care mulți au grave deficiențe locomotorii, să calătorească, unii dintre ei, sute de kilometri – în fiecare lună și pe propria cheltuială – pentru a obține o rețetă pe care o pot prescrie și doctorii de familie, aflați aproape de casă; b) va aglomera și mai mult spitalele regionale sau cel din marile orașe, acolo unde se află doctorii specialiști reumatologi, care, în loc să tateze bolnavii, vor scrie rețete; c) contravine interesului pacientului, care trebuie să aiba acces la terapiile simple cât mai usor, adică de la medicul de familie, așa cum este în prezent.

  1. refuzul terapiei biologice pentru acei pacienți care nu sunt înregistrați cu prescripții decontate în sistemul electronic al CNAS;

Masura este, in cel mai bun caz, un afront adus zecilor de mii de bolnavi care caută cu disperare să cumpere Metotrexat, un banal și ieftin medicament, esențial în tratamentul cancerului și al poliartritei reumatoide, dar care lipsește din farmacii. În aceste conditii, mulți bolnavi „fac rost” de medicament fie din Bulgaria, fie din Ungaria sau din Austria, pe propria cheltuială. Este absurd să refuzi terapia biologică din acest motiv, în condițiile în care Statul nu este în stare să asigure disponibilitatea unui medicament pe piața internă și pe care pacienții, în disperare de cauză, și-l procură cum pot și pe cheltuiala lor din țările învecinate.

Programului de guvernare PSD prevede că: „Guvernul susține că actul medical, indiferent de nivelul și complexitatea lui să fie acordat doar în urma respectării ghidurilor și protocoalelor după model european, pentru ca pacientul să beneficieze de un tratament corect, cu efecte în planul vindecării și îmbunătățirii calității vieții”, ori măsurile propuse de CNAS vin în flagrantă contradicție cu aceste angajamente.

De asemenea, Guvernul Grindeanu și-a asumat „debirocratizarea accesului la tratament al pacienților din programele naționale, înțelegând prin aceasta, accesul pacienților la tratamentul adecvat la momentul diagnosticării. Reducerea timpului se va realiza prin desființarea comisiilor și posibilitatea medicului terapeut de a-și alege cea mai bună variantă de tratament pentru pacientul său”. 

LRR a salutat decizia Guvernului de desființa Comisiile Medicale, precum și declarația publică a Ministrului Sănătății care afirma, cu acea ocazie: “[Acest] demers va duce la creşterea accesului pacientului la medicamente încă din momentul diagnosticării. Această măsură este prevăzută în planul de guvernare pentru care am fost aleşi. În acest fel, medicul curant va putea prescrie direct medicamentele, conform protocoalelor terapeutice. “

Cu atat mai mult ni se pare suprinzătoare acțiunea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate care reia, practic, actualul set de propuneri dintr-o inițiativă legislativă a fostei guvernări, care în luna noiembrie 2016, a încercat să impună prevederi similare, și care au fost retrase urmare unor consultări publice și a criticilor vehemente formulate atât de asociațiile profesionale ale medicilor, cât și de asociațiile de pacienți. 

Liga Română contra Reumatismului consideră drept circumstanță agravantă faptul că CNAS dorește să impună astfel de criterii restrictive numai în specialitatea reumatologie, ceea ce ar determina o discriminare nepermisă a bolnavilor reumatici față de cei cu alte suferințe, în condițiile în care, conform legii, statul, prin structurile sale specializate, are obligația să își trateze toți cetățenii în mod egal, nediscriminator, aplicând acealeași criterii tuturor pacienților, indiferent de boală.          

LRR a solicitat sprijin organizațiilor internaționale la care este afiliată: PARE, AGORA, etc, și care urmează să se alăture protestului nostru public pentru ca drepturile legitime ale suferinzilor de poliatritră reumatoidă – ca cetățeni ai României și ai Uniunii Europene –  să fie respectate.   

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS