Confidenţialitate

Oxford English Dictionary a desemnat cuvântul anului 2021 | AUDIO

„Vax”, termenul informal pentru „vaccin” sau „vaccinare”, a fost desemnat cuvântul anului 2021 de către Oxford English Dictionary. Până în septembrie, utilizarea lui a crescut de 72 de ori prin comparaţie cu perioada similară a anului trecut. Mai mult, ”vax„ a generat numeroase derivate, de la site-uri dedicate vaccinării la expresii precum „carnet de vaccinare”, „a fi vaccinat” sau „a fi complet vaccinat”.

Niciun alt cuvânt nu surprinde mai bine atmosfera anului trecut decât „vax”, a declarat preşedintele Oxford Languages, Casper Grathwohl. Dovezile au fost peste tot, de la aplicaţiile de dating („vax 4 vax”) şi exprimarea frustării („hot vax summer”) la calendarul anului universitar („vax to school”) şi operaţiuni birocratice („vax pass”).

Oxford English Dictionary include în raportul său și sintagme precum „furlough” („concediu neplătit”),COVID-19 sau „Black Lives Matter”. În anii anteriori, cuvântul anului a inclus termeni precum „vape”, „selfie” şi „post-truth” („post-adevăr”), iar în 2015, a fost ales emoticonul care reprezintă „un chip cu lacrimi de bucurie”.

Cuvântul „vaccin” a fost înregistrat pentru prima dată în 1799, legat de activitatea de pionierat a medicului englez Edward Jenner în domeniul vaccinării împotriva variolei. Derivatele sale „vaccinat” şi „vaccinare” au apărut un an mai târziu.

Sursa foto: Pixabay

Citește și: INFOMANIA • 1 noiembrie în istoria muzicii | PODCAST

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.