Confidenţialitate

Adoptată în urmă cu două săptămâni, OUG pentru plafonarea prețurilor din energie va fi din nou modificată | AUDIO

Conform noilor amendamente propuse, de plafonarea prețurilor trebuie să beneficieze și prestatorii serviciilor de utilitate publică. Printre acestea, și companiile care asigură alimentarea cu apă a localităților din țară.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În urmă cu două săptămâni, Guvernul a modificat Ordonanța pentru plafonarea prețurilor la energie electrică pentru a nu se agrava nivelul de sărăcie energetică al românilor. Furnizorii serviciilor de apă potabilă au fost scoși de pe lista de plafonare. Pentru companiile de apă din țară șocul a venit chiar pe 1 septembrie, spune directorul general al Regiei Județene de Apă Constanța, Aurel Presură.

„Colegi de-ai mei, care aveau contracte ferme de 1350 de lei pe megawat, au primit notificare de furnizorul de energie și de la 1 septembrie, energia este 4357 de lei, megawatul”, a spus Aurel Presură.

Creșterea prețului la energia electrică s-ar fi răsfrânt asupra tarifului plătit de populație pentru apă și canalizare

Consumurile lunare pentru pomparea apei sunt uriașe.

Numai RAJA Constanța plătea 2 milioane de euro pe lună pentru consumul de energie. Companiile de apă din toată țara s-au mobilizat cât de repede au putut, explică Aurel Presură:

„Am făcut o notă informativă domnului prim-ministru, am fost la domnul ministru Boloș, la domnul Popescu de la Energie. Se pare că vom fi trecuți și noi, serviciile de apă-canalizare, la acele companii care sunt în zona cu un leu, kilowatul. Deci, plafonat”, a adăugat Aurel Presură.

Dacă nu crește prețul la energie electrică, nu crește nici prețul la apă, atenționează reprezentanții Asociației Române a Apei. Ordonanța guvernului va intra în dezbaterea comisiilor parlamentare și, apoi, votată in plenul parlamentului.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Dolj: Un bărbat care săpa un puț în grădină a dat de gaze naturale, care s-au aprins. Lucrările de astupare costă 20.000 lei