Premierul spune că, luni sau marți, va fi elaborată HG pentru prelungirea stării de alertă

Premierul Ludovic Orban a spus că luni sau marți va fi elaborată hotărârea de Guvern prin care se va prelungi starea de alertă, fiind stabilite și măsurile ce recurg din această decizie, pentru următoarele 30 de zile.

„Mâine sau poimâine vom elabora Hotărârea de Guvern prin care vom decide prelungirea stării de alertă și toate măsurile aferente pe următoarele 30 de zile”, a spus Orban.

Întrebat ce se va întâmpla în care social-democrații vor vota împotriva prelungirii stării de alertă, Ludovic Orban a spus: „Înseamnă că nu va mai fi stare de alertă. Înseamnă că autorităţile vor rămâne fără instrumentele necesare pentru a determina respectarea regulilor de protejare a sănătăţii şi vieţii oamenilor. Asta se va întâmpla.

Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize, care sunt făcute de specialişti, de epidemiologi şi care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă, pentru că starea de alertă îţi dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poţi să aplici regulile, de la regula purtatului măștii”, a mai spus șeful Executivului la B1 Tv.

Orban a mai spus că măsurile de relaxare au crescut interacțiunea dintre oameni.

În același context, el a spus că cifrele prezentate de autorități, referitoare la COVID-19 sunt reale.

„Creșterea numărului de contacte între oameni crește risculd e răspândire a virusului. (…) Tot procesul de diagnosticare este un proces coordonat de Ministerul Sănătăţii şi de Institutul Naţional de Sănătate Publică, diagnosticarea se face la nişte centre acreditate, care centre sunt în spitale, spitale inclusiv ale autorităţilor locale care fie au fost dotate de noi, fie s-au dotat ei cu astfel de aparate, Real Time PCR. Toate datele privitoare la pacienţi sunt date care sunt comunicate public, care nu pot fi în niciun fel modificate”, a continuat Orban.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS