Opoziția social-democrată a câștigat alegerile în Danemarca

Profitând de dorinţa de alternanţă şi de elanul ecologist al alegerilor europene, social-democraţii danezi au câştigat, miercuri, alegerile legislative.

Liberalii, care au impus timp de două decenii politici stricte privind migraţia au înregistrat un regres substanţial, relatează Agerpres, citând AFP.

Social-democraţii, favoriţi ai scrutinului, sunt în frunte cu între 25,3 şi 25,9% din sufragii, potrivit exit-poll-urilor date publicităţii de televiziunile DR şi TV2 după închiderea birourilor de vot.

Formaţiune ecologistă, Partidul popular socialist este unul dintre marii învingători ai scrutinului şi ar urma să-şi dubleze reprezentarea parlamentară, primind între 7,4 şi 8,3% din voturi, potrivit sondajelor.

Premierul Lars Lokke Rasmussen şi-a recunoscut înfrângerea.

Acest scrutin proporţional este marcat de degringolada Partidului popular danez, care ar putea trece de la 37 la doar 18 mandate.

Din 2001, această formaţiune populistă antiimigraţie a ocupat o poziţie centrală în peisajul politic danez, înăsprind politica de imigraţie şi de integrare a regatului scandinav de 5,6 milioane de locuitori, din care aproape 10% sunt născuţi în străinătate.

În prezent, viziunea este împărtăşită de aproape întreaga clasă politică, inclusiv de social-democraţi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS