Confidenţialitate

ONU face controale în spitalele de psihiatrie din țară

Toate spitalele de psihiatrie din țară sunt verificate în această perioadă de către echipe ale Organizației Națiunilor Unite.

Supracontrolul își propune să scoată la iveală eventuale nereguli din aceste unități: se verifică, între altele, dacă pacienții sunt îngrijiți corespunzător, dacă sunt abuzați sau dacă sunt bine hrăniți.

Mai multe anchete jurnalistice au arătat, de-a lungul timpului,  că, de foarte multe ori, bolnavii internați în spitalele de psihiatrie sunt legați, bătuți ori înfometați.

Ministerul Sănătății a evitat să vorbească despre aceste controale.

Mai mult, surse medicale din interiorul unităților ne-au declarat că directorilor de spitale li s-ar fi spus de la București să nu sufle o vorbă despre verificări.

O delegaţie a Subcomitetului Naţiunilor Unite pentru Prevenirea Torturii se află în România până pe 12 mai.

 

Situația din județele Iași și Dolj

Directorul Institutului de Psihiatrie Socola,  Ovidiu Oprișanu,  ne-a declarat că la aceste verificări au participat și reprezentanți ai organizației pentru drepturile omului Amnesty International.

Da, au fost la noi. Din câte cunosc eu, Amnesty International și reprezentanți din partea Națiunilor Unite care verifică bunele comportamente ale cadrelor medicale vizavi de pacienții psihiatrici. Au verificat documente, au chestionat bolnavii. Din câte știu, au fost mulțumiți de ceea ce au găsit la noi. Rep.: Când a avut loc controlul? – Sâmbătă, duminică și ieri (luni)”, ne-a declarat Ovidiu Oprișanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Directorul Institului de Psihiatrie Socola recunoaște că reprezentanții Ministerului au insistat să participe la aceste controale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Noi suntem un spital în subordinea Ministerului Sănătății și a fost prezent directorul de îngrijire și directorul financiar-contabil. Imediat s-a deplasat cel mai apropiat dintre membrii Comitetului Director care a însoțit acești reprezentanți”, a adăugat directorul Institutului de Psihiatrie Socola Iași.

Traseul delegației ONU este secret, astfel că nu se cunoaște din timp când și la ce spital au loc verificări.

Am stat de vorbă și cu managerul spitalului de psihiatrie din Poiana Mare, județul Dolj,  Viorel Oprescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La spital aici, în ultimii 6-7, deci cred că acum 11 ani au mai venit. Nu e vorba de probleme, ei cred că le iau așa, aleatoriu, ca să-și facă raportul ăsta, deci nu întreabă pe nimeni. Iau din toate domeniile și din spațiul geografic diferit”, a declarat Viorel Oprescu corespondentului Europa FM Dolj.

Amintim, România a fost condamnată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului după cazul Poiana Mare.

În anii 2000,  Spitalul din Poiana Mare a devenit subiectul principal din cauza condiţiilor inumane în care erau ţinuţi şi trataţi pacienţii de acolo.

Centrul de Resurse Juridice,  organizaţie nonguvernamentală care militează pentru protecţia drepturilor omului,  atrăgea atenția că 17 pacienți  au murit în spital doar în primele două luni ale anului 2004, iar alţi 84 decedaseră pe parcursul anului 2003 în condiții suspecte.

Atunci, nici măcar autopsii nu au fost efectuate acestor zeci de cadavre.