Confidenţialitate

ONU cere Rusiei și Ucrainei să permită accesul unor inspectori internaționali la centrala nucleară de la Zaporijie, care ar fi avariată

Secretarul general al ONU, Antonio Gutteres, cere Rusiei și Ucrainei să permită accesul unor inspectori internaționali la centrala nucleară de la Zaporijie. Aceasta ar fi fost avariată în urma bombardamentelor din weekend.

Un nou bombardament rusesc a avariat 3 senzori de radiații și a rănit un muncitor de la centrala nucleară de la Zaporojie, spun autoritățile ucrainene. Președintele Volodimir Zelenski a cerut un răspuns mai puternic din partea comunității internaționale în privința atacurilor lansate de Rusia asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa.

„Nu există națiune în lume care să se simtă în siguranță atunci când un stat terorist trage într-o centrală nucleară. Doamne ferește, dacă se întâmplă ceva ireparabil, nimeni nu va opri vântul care va răspândi contaminarea radioactivă”, a spus Volodimir Zelenski în discursul său televizat.

Iar pe Twitter, președintele ucrainean a menționat că i-a cerut președintelui Consiliului European, Charles Michel, într-o convorbire telefonică, să fie impuse sancțiuni industriei nucleare rusești.

De partea cealaltă, autoritățile instalate de Rusia la Zaporojie susțin că ucrainenii au lovit centrala cu un lansator multiplu de rachete și că au fost avariate clădirile administrative și o zonă din apropierea unui depozit.

„Orice atac asupra unei centrale nucleare este un lucru sinucigaș”, a spus secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care solicită ca inspectori internațuionali e vorba de experți ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică – să aibă acces în centrala de la Zaporojie pentru a face verificări.

Șeful acestei agenței, Rafael Mariano Grossi, a spus că e îngrijorat și a subliniat că e cât se poate de real riscul unui dezastru nuclear care să amenințe sănătatea publică din Ucraina și nu numai.

Citește și: Vicepremierul Ucrainei, într-un interviu pentru Europa FM: „Viața de dinainte de 24 februarie nu mai există. Nu va mai fi niciodată la fel” | VIDEO

Sursa foto: Captură foto / NEXTA