Confidenţialitate

Oficiali şi foşti oficiali guvernamentali din România și Bulgaria au interdicţie în Statele Unite ca urmare a unor suspiciuni de corupţie

Brian Hoyt Yee, asistent adjunct al Secretarului de Stat american, a făcut afirmația în Congres, la o discuţie despre situația din Ungaria.

Ministerul român de Externe a precizat că nu a fost informat în legătură cu această interdicţie și că refuzurile de acordare a vizei de intrare în Statele Unite se comunică doar persoanelor vizate.

Asistentul adjunct al Secretarului de Stat american a refuzat să ofere o listă cu numele persoanelor supuse interdicției. A spus doar că poate reveni cu precizări despre cîte persoane e vorba. 

Ulterior, Ambasada Statelor Unite a venit cu precizări : există cetățeni români care nu se califică pentru vize din cauza unor condamnări pentru activități infracționale, inclusiv pentru implicare în acte de corupție sau obținere de beneficii din corupție. Dosarele privind acordarea vizelor sunt însă confidențiale, iar Ambasada nu discută detaliile cazurilor individuale de evaluare privind vizele.

Un nume s-a aflat , totuși. Potrivit jurnalul.ro, cu două luni înainte de a fi condamnat definitiv în dosarul Trofeul Calității, lui Adrian Năstase i-a fost retrasă viza temporară şi i s-a transmis să nu încerce să mai călătorească în Statele Unite. Fostul premier a făcut închisoare de două ori, în dosarele “Trofeul calităţii” și „Zambaccian”, pentru corupție.