Confidenţialitate

Oficiali catalani: Sute de persoane rănite în confruntările dintre alegători și poliști la referendum

UPDATE 19.00:

Numărul persoanelor rănite în urma confruntărilor cu Poliţia a ajuns la 460, a anunţat primarul Barcelonei Ada Colau.

Ea a cerut, într-o postare pe Twitter, oprirea agresiunilor.

“Peste 460 de persoane au fost rănite în Catalonia”, scrie Ada Colau, cerând încetarea imediată a agresiunilor poliţiei împotriva populaţiei lipsite de apărare.

Pe de altă parte, Ministerul de Interne susţine că 11 poliţişti au fost răniţi în timpul incidentelor.

De asemenea, o femeie, Júlia Graell, a declarat pentru BBC că “poliţiştii au început să lovească oamenii, tineri şi bătrâni”, adăugând: “Astăzi am văzut cele mai rele acţiuni pe care un guvern le poate iniţia împotriva oamenilor propriei ţări”

UPDATE 17.00:

Oficiali catalani, citați de BBC News, au anunţat că cel puțin 337 de oameni au fost răniţi în urma confruntărilor violente dintre alegători şi Poliţia spaniolă, în ziua în care în regiunea catalană are loc un referendum pe tema independenţei.

În schimb, Serviciile de urgență ale Spaniei au anunțat că numărul oficial al răniților ar fi de patru ori mai mic – 91 de persoane.

Ministerul spaniol de Interne a precizat că 11 poliţişti sunt răniţi.

Guvernul spaniol și-a luat angajamentul să oprească scutinul declarat ilegal.

Ofiţerii Poliţiei Naţionale încearcă să îi oprească pe oameni să voteze şi au confiscat buletine de vot, încercând să preia controlul asupra tuturor secţiilor de vot.

Vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria a declarat într-o conferinţă de presă că poliţia “a acţionat cu profesionalism şi într-un mod echilibrat”.

Liderul regional catalan Carles Puigdemont a acuzat duminică autorităţile spaniole că fac uz de forţă în mod “nejustificat, disproporţionat şi iresponsabil” şi că au prezentat în afară “o imagine îngrozitoare a Spaniei”, transmite Reuters.

“Violenţa nejustificată, disproporţionată şi iresponsabilă a statului spaniol nu doar că a eşuat în a-i opri pe catalani să voteze, dar i-a ajutat să-şi lămurească toate dubiile pe care le aveau”, a declarat Puigdemont.

La rândul său, ministrul de Interne spaniol Juan Ignacio Zoido l-a acuzat pe Puigdemont pentru ceea ce a numit evenimentele lipsite de sens din această zi.

 Regiunea Catalonia, situată în nord-estul Spaniei, şi-a chemat alegătorii la urne, duminică, pentru a se pronunţa în chestiunea independenţei.

În ciuda eforturilor depuse de guvernul spaniol pentru a preveni desfăşurarea consultării populate, declarată ilegală de guvernul central de la Madrid, locuitorii regiunii au început să formeze cozi, la primele ore ale dimineţii, pentru a vota.

Garda Civilă spaniolă şi-a întărit dispozitivele mai ales în regiunea Barcelona.