Confidenţialitate

Oficial, extinderea spațiului Schengen nu se află pe agenda Consiliului UE. Diplomații români fac însă presiuni pentru a dezbate subiectul | AUDIO

Extinderea spațiului Schengen nu se află pe agenda Consiliului Uniunii Europene de joi, au stabilit reprezentanții statelor membre. Marți seară, într-o dezbatere organizată de Parlamentul Uniunii Europene, nenumărați deputați, mai ales români și bulgari, au cerut totuși Consiliului ca joi să nu ignore subiectul.

„Subiectul aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen trebuie să fie pe agenda Consiliului European de săptămâna aceasta pentru că acesta nu poate fi considerat închis după votul din Consiliul JAI de săptămâna trecută pentru că nu mai este un subiect care vizează doar Austria, Bulgaria și România. Aderarea României la Schengen a devenit o problemă politică europeană”, a spus eurodeputatul Dacian Cioloș.

„Votul Austriei sfidează Articolul 2 al Tratatului Uniunii Europene care spune că statul de drept este o valoare fundamentală. Ungaria are banii blocați din cauza încălcării statului de drept, Austria nu, încă nu, deși cancelarul Nehammer are o atitudine iliberală pronunțată și absolut rasistă”, a adăugat și Rareș Bogdan.

„Nașii copilului meu sunt cetățeni români care trăiesc în Austria și predau la o universitate din Viena. De pe mâinile lor ies generații de tineri austrieci și europeni pe care îi cresc în spiritul valorilor europene, al unității și solidarității europene în care credem. Și cancelarul austriac crede, declarativ, în ele”, a spus și eurodeputata Ramona Strugariu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La dezbaterea provocată de votul impotriva extinderii Schengen al Austriei, comisarul Uniunii Europene pentru Afaceri Europene, Ylva Johansson, a declarat că intrarea României și Bulgariei în spațiul de liberă circulatie va fi o prioritate în următoarele luni:

„Este o obligatie legală a Uniunii, iar așteptările românilor și bulgarilor de a adera  sunt legitime. Acestea sunt regulile! Și Schengenul cel de acum este gata de extindere. Nu mai este Schengenul din 2011, ci unul mai puternic. Un spațiu Schengen cu noi guverne și Consilii dedicate, cu un Parlament al Uniunii urând Bine ați venit României și Bugariei rămâne prioritatea mea de bază. Sunt  hotărâtă să fac astfel încât să se întâmple asta. Acest lucru este important pentru cetățenii români și bulgari, vom continua să lucrăm din greu să lucrăm cu Consiliul pentru a primi în Schengen România și Bulgaria anul care vine!”

Foto: Shutterstock

Citește și: Remus Ștefureac, despre aderarea României la Schengen: „Subiectul trebuie să fie pus în continuare pe agendă. Nu trebuie să lăsăm garda jos” | VIDEO