Confidenţialitate

Obiceiuri sănătoase pentru o dantură sanatoasă

Majoritatea pacientilor ajung la medicul stomatolog cand este prea tarziu (dupa repetate episoade de acutizari si durere) si dintele nu prea mai poate fi salvat. Preventia cariilor este deci extrem de importanta. De aceea, in aceasta editie a editorialului, va oferim cateva informatii despre cum puteti preveni dezvoltarea cariilor si a infectiilor bacteriene.

Prevenirea cariilor

Igiena riguroasa (cu ajutorul atei dentare, a periutei interdentare, si un periaj corect) e obligatorie pentru sanatatea cavitatii bucale. Igiena buna, insa, nu este suficienta daca structura dintilor lasa de dorit. E nevoie de o dieta echilibrata, care va asigura vitaminele si mineralele necesare unei bune imunitati la afectiunile dentare, o respiratie proaspata si dinti albi.

Multe carii se formeaza initial interdentar, iar daca pacientul nu foloseste ata dentara, isi da foarte tarziu seama de evolutia cariei � doar atunci cand aceasta ajunge sa distruga smaltul dentar si devine vizibila. O simpla leziune carioasa incipienta, netratata, poate duce la infiltrarea microbiana a radacinii si apexului dintelui si la extractia acestuia.

In evolutia unei carii dentare, durerea nu este obligatoriu prezenta de la inceput. Vizita periodica la dentist (o data la 6 luni) asigura identificarea cariilor inca dintr-un stadiu incipient, astfel, acestea pot fi tratate la momentul potrivit.

Alte afectiuni ale cavitatii bucale

O alta urgenta o reprezinta sangerarea gingiilor sau mirosul neplacut (halena fetida), acestea fiind cauzate de acumularea si inmultirea microorganismelor in carii, interdentar, in santul gingival. Acumularea microorganismelor in cavitatea bucala se face in special la cei care nu se spala seara pe dinti sau la cei care, dupa periaj, consuma in special dulciuri. Dulciurile fermenteza si schimba PH-ul intr-unul acid care favorizeaza dezvoltarea si inmultirea microorganismelor.

Cavitatea bucala, prin morfologia ei, ofera conditii favorabile dezvoltarii microorganismelor; 80% din totalitatea germenilor sunt constituiti din streptococi, stafilococi, neisseria si bacili difteroizi. PH-ul bucal normal este intre 5 si 7, iar dezechilibrele acestuia favorizeaza inmultirea microorganismelor.

Desi cavitatea bucala este o poarta de intrare a germenilor care declanseaza un numar semnificativ de boli, aici se afla si destule mecanisme imunitare, de aparare. Unul dintre cele mai importante astfel de mecanisme este lizozimul, o proteina cu rol antibacterian a lichidului bucal, care e responsabila de tendinta remarcabila de vindecare a plagilor din cavitatea bucala.

Anumite lucrari stomatologice incorect realizate, cum ar fi protezele, pot sustine colectarea placii bacteriene si astfel pot cauza anumite afectiuni ale cavitatii bucale.

Alimentatia sanatoasa pentru o dantura sanatoasa

Fiecare individ are un grad diferit de imunitate, de care depinde reactia organismului la orice infectie dentara. O dieta corespunzatoare, bogata in calciu (produse lactate si legume verzi), magneziu (cereale, nuci, alune, carne rosie), fosfor (galbenus de ou, peste, lapte), fluor (ceai, peste), vitamine si alte minerale ajuta la cresterea imunitatii si la mentinerea sanatatii dentare.

Curatirea regulata a dintilor si consumul de legume si fructe crude, asigura buna sanatate a gingiilor si dintilor. Daca nu ne putem spala pe dinti dupa fiecare masa, foarte sanatos ar fi sa rontaim un mar sau un morcov crud.

Ce nu poate fi evitat trebuie tratat

Pentru cazurile de urgenta, pana a ne prezenta la medicul stomatolog, iata cateva medicamente care pot fi administrate pentru a calma diferite afectiuni dentare:

  • Pentru calmarea unor dureri acute insuportabie – solpadeine 1/6 h
  • In cazul unor abcese dentare – amoxicilina 500 mg + metronidazol 250 mg cate 1/8 h/ 5-7 zile

Acestea sunt valabile pentru pacienti care nu sunt alergici la diferite analgezice sau antibiotice. Tetraciclina nu este eficienta decat pentru infectiile gingiilor.

Dr. Corina Lungu
Medic Specialist Stomatologie Generala