Confidenţialitate

Oana Gheorghiu, despre spitalul din România construit exclusiv din donații: Avem primul bloc operator din sticlă. Sticla este materialul în care nu se impregnează infecțiile nosocomiale | VIDEO

În urmă cu câteva zile, spitalul construit de Asociația Dăruiește Viață cu ajutorul a 350.000 de români și 8.000 de companii a fost inaugurat oficial. Oana Gheorghiu a fost invitata lui Marcel Bartic în emisiunea „Academia Europa FM”, unde a vorbit despre spitalul din România ridicat exclusiv din donații. „E important să ajungem la toți cei 350.000 de oameni să afle că am terminat tocmai pentru ca să nu rămână cumva cu ideea că lucrurile nu s-au întâmplat”, a spus Oana Gheorghiu la Europa FM.

Sursa foto: Facebook / Asociația Dăruiește Viață

Oana Gheorghiu, despre evenimentul de inaugurare a spitalului construit de Asociația Dăruiește Viață: „Aprinderea luminii este mult mai puternică și noi zicem că acest proiect aprinde și speranța – pentru cei care se vor trata aici, dar și pentru noi ca popor”

„Ne-am dorit foarte mult să inaugurăm acest spital împreună cu oamenii care l-au făcut. Acest spital a fost făcut de români. Nu am putut să-i aducem pe toți cei 350.000. Am adus sponsorii, am adus dintre donatorii care au fost poate cei mai consecvenți, donatori care donează de 7 ani prin SMS. Au fost donatori care au donat sume mari – este o doamnă care a dat statul român în judecată; trăiește în afara României, dar care avea o proprietate, îi fusese luată de stat, a dat statul român în judecată pentru că îi încălcase niște drepturi, a câștigat și banii aceia nu i-a luat, ci a venit și i-a donat. Am adus astfel de oameni care să fie reprezentanții celor care au donat și evenimentul a fost pentru ei, pentru cei care au făcut posibil. Nu aveam de ce să aducem oficialități și să tăiem panglica pentru că cred că aprinderea luminii este mult mai puternică și noi zicem că acest proiect aprinde și speranța – pentru cei care se vor trata aici, dar și pentru noi ca popor”, a spus Oana Gheorghiu la Europa FM.

Sursa foto: Facebook / Asociația Dăruiește Viață

Oana Gheorghiu: „E important să ajungem la toți cei 350.000 de oameni să afle că am terminat tocmai pentru ca să nu rămână cumva cu ideea că lucrurile nu s-au întâmplat”

„Fiecare SMS contează enorm de mult. Este rotița aceea din mecanism fără de care nu ar funcționa mecanismul și așa am reușit să facem. Tudor Chirilă povestea la inaugurare că statul român nu prea știe să conjuge verbele corect și pentru el doar timpul viitor există – Vom face – ne aflăm în această paradigmă a lui <<Vom face>>. Românii au arătat că știu să conjuge mai bine și noi putem să spunem Am făcut și putem să spunem Am făcut cu acești 350.000 de oameni.

Eu mă bucur foarte mult că m-ați invitat aici pentru că reușim să ajungem la oameni cu informația. E important să ajungem la toți cei 350.000 de oameni să afle că am terminat tocmai pentru ca să nu rămână cumva cu ideea că lucrurile nu s-au întâmplat. Asta cred că aduce încredere”, a mai spus Oana Gheorghiu la Europa FM.

Sursa foto: Facebook / Asociația Dăruiește Viață

Ce oferă spitalul construit de Asociația Dăruiește Viață

„Este un spital care are 12.000 de metri pătrați, plus încă o clădire de aproximativ 3000 de metri pătrați care prezintă spații tehnice, încălzire, rezervoare de apă, centru de date – pentru că un spital are nevoie de aceste lucruri. Sunt 150 de paturi: 140 de paturi plus cele din ambulator. Are 9 niveluri. Are prima secție de radioterapie pedriatică din România, pe care sperăm să o facem funcțională și pentru asta mai avem de trecut o provocare – de a face un parteneriat cu statul român, pentru că această secție nu poate fi dată în funcțiune dacă nu convingem Ministerul Sănătății și Guvernul României să vină alături de noi și să facem niște modificări legislație astfel încât să aducem personal de calitate în această secție.

Este un spital cu foarte multe noutăți: avem primul bloc operator din sticlă – asta înseamnă că toți pereții sunt făcuți din sticlă. Sticla este materialul în care nu se impregnează infecțiile nosocomiale, se curăță foarte ușor, este foarte rezistent. Avem prima Terapie Intensivă dintr-un spital de pediatrie cu saloane individuale; nu mai avem acea Terapie Intensivă cu toți pacienții la un loc. Spitalul acesta este – dincolo de un loc unde se tratează copiii – și un loc în care copiii să se poată bucura, pentru că…”, a explicat Oana Gheorghiu la Europa FM.

Sursa foto: Facebook / Asociația Dăruiește Viață

Oana Gheorghiu: „Acest spital este construit și gândit în jurul pacientului, dar pacient nu înseamnă doar copil, ci înseamnă și mama”

„Un copil are absolut nevoie de mama lui – în special mamele merg cu copiii la spital, dar se întâmplă să fie și tații. Are nevoie absolută de susținerea unui părinte și este de neînchipuit ca un copil să fie lăsat singur în spital, de aceea acest spital este construit și gândit în jurul pacientului, dar pacient nu înseamnă doar copil, ci înseamnă și mama.

Pentru fiecare copil și în fiecare salon avem pat dedicat pentru părinți. Chiar și în secția de radioterapie intensivă, în salon, există un fotoliu-pat care ziua se strânge pentru că acolo este nevoie de spațiu, dar noaptea părintele poate să doarmă uman pe un pat. Sunt spații în care părinții pot sta și se pot relaxa, pentru că vorbim aici de mulți copii care au afecțiuni grave – cancer – și când copilul are cancer se stă în spital cu lunile și pentru părinte este împovărător”, a mai spus Oana Gheorghiu la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „Academia Europa FM”

Sursa colaj foto: Facebook / Asociația Dăruiește Viață

Citește și: A fost inauguat primul spital de stat din România construit doar din donații private. E un spital pentru bolnavi de cancer construit de Asociația Dăruiește Viață