Confidenţialitate

Oameni de milioane: Petra Dobruska, autoarea benzilor desenate despre Anina – ”Din Subteran La Suprafață – Povestea unui oraș post-industrial”

Autoare de benzi desenate și antropolog, omul de milioane Petra Dobruska spune povestea unei zone industriale care ar putea atrage numeroși turiști și s-ar putea reinventa în zilele noastre, Anina.

O carte te pune față în față cu pasaje din trecut și situația actuală din Anina, îți arată personajele cheie din oraș și imprimă un efect antropologic dar și afectuos asupra stării de fapt a lucrurilor. Pe parcursul cărții realizezi cum poți vedea un oraș mai departe de norul de tristețe cu care este acoperit, te face să deschizi larg ochii și să lași curiozitatea să-ți fie ghid în descoperirea oricărui oraș mic din țară.

În spatele cărții de benzi desenate ”Din Subteran La Suprafață – Povestea unui oraș post-industrial” se află omul de milioane Petra Dobruska. Nu este singură însă în acest proiect.

Cartea a fost scrisă de Dalesia Cozorici , Petra Dobruska și Octavian Curoșu (autor de bandă desenată din Chișinău). Modul în care a luat naștere ideea are însă propria poveste. Nuvela grafică este un docufiction și a fost scrisă în urma unui atelier de documentare creativă organizat de One World România la școală.

Elevi din toată țara, alături de traineri din domeniile regie, antropologie și imagine au documentat realitatea Aninei post-industriale, iar unul dintre ei, Dalesia Cozorici, a ajuns chiar să fie co-autor al benzii desenate. În prezent, Asociația Bloc Zero derulează o campanie de crowdfunding pentru a tipării ”Din Subteran La Suprafață – Povestea unui oraș post-industrial” , carte în care sunt adunate poveștile locuitorilor din Anina. Toate detaliile despre campania de crowdfunding sunt prezentate la adresa https://www.sprijina.ro/cauze/prima-banda-desenata-despre-anina-post-industriala

Petra Dobruska provine din Cehia, dar este în România de 10 ani. La Europa FM, ea povestește cum a descoperit Anina și cum a ajuns să se implice în scrierea poveștii ei: