Oameni de milioane: Marian Voicu, jurnalistul din spatele Breaking Fake News – VIDEO

Jurnalistul Marian Voicu a pornit, la TVR 1, un demers editorial necesar într-o perioadă în care devine din ce în ce mai dificil de făcut diferența între informațiile corecte și cele distorsionate voit. El realizează, în fiecare duminică, de la ora 16.30, la TVR 1, emsiunea ”Breaking Fake News”Marian Voicu pare una dintre cele mai bune alegeri pentru acest demers, având o bogată experiență în combaterea de fake news.

„Distincția între false news și fake news, între misinformation și disinformation nu operează în limba română – ambele sunt traduse, în mod ambiguu, prin știri false. False news este informația care nu corespunde faptelor, generată fără intenție sau cu intenție pentru a crește vânzările, sau traficul web.

Fake news implică o strategie, un buget și o ideologie, servește o narațiune, are un lexic propriu și e parte a unei campanii îndreptate împotriva unui individ sau unei comunități. Atunci când această campanie este îndreptată împotriva unui alt stat este vorba de război informațional”, explică Marian Voicu.

Marian Voicu a produs în 2017 filmul documentar ”Breaking Fake News: razboiul de dupa razboiul rece?”, iar in 2018 a publicat la editura Humanitas volumul ”Matrioșka mincinoșilor: Fake News, manipulare, populism”, prima apariție editorială în România pe aceasta temă.

Marian Voicu este jurnalist, realizator de filme documentare și scriitor. A primit mai multe premii naționale și internaționale, cel mai recent fiind Medalia de aur din partea Asociaţiei Corespondenţilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru filmul documentar „Exodul: O tragedie siriană (2015). A fost decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (2014).

În această săptămână, Marian Voicu este omul de milioane la Europa FM și spune povestea din spatele noului său proiect editorial într-o discuție purtată cu Toader Păun:

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS