Confidenţialitate

O școală din Constanța plătește mai puțin la factura de curent electric datorită panourilor fotovoltaice: De la aproape 7000 de lei pe lună, la doar 6 lei | FOTO

În școlile din Constanța, panourile fotovoltaice încep să devină soluția de salvare în fața facturilor uriașe la utilități. Pe lângă faptul că devin autonome din punct de vedere energetic, unele școli scapă de grija cheltuielilor costisitoare, având și puterea de a deveni și distribuitor energetic.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța își asigură încă de anul trecut independența energetică. Școala funcționează într-o clădire monument istoric și pentru amplasarea celor 54 de panouri fotovoltaice, în valoare de 15.000 de euro, a avut nevoie de acordul Ministerului Culturii. Acum, centrala electrică solară poate da curent și altor doritori, spune directorul Bianca Ibadula: „Nu avem acumulatori. Tot ceea ce se produce trece o parte în rețea și o parte este oprită pentru consumul propriu. Suntem ceea ce se numește prosumatori”.

Facturile au scăzut de la aproximativ 7000 de lei pe lună la 6 lei pe lună

Deși consumul este mare, Colegiul Național „Mihai Eminescu” plătește mai nimic la furnizor. Diferența față de vechile facturi este uriașă.

„O factură din februarie 2022 are o valoare de 6.925 de lei. Acum am o factura din 17 octombrie care are un sold de 5,56 lei”.

Liceu din Năvodari: Factura la curent electric a scăzut cu aproximativ 40%

Școlile din orașul Năvodari sunt și mai protejate de valul scumpirilor. Pentru protecția energetică, primăria a alocat aproape 10 milioane de euro din fonduri europene.

„Panourile fotovoltaice de pe liceu ne-au ajutat să scădem factura cu aproximativ 40% la curentul eletcric, iar cele de la Sala de Sport ne ajută pentru apa caldă pe care o furnizează copiilor”, a explicat Roxana Filip, directorul liceului din Năvodari.

Și alte școli din județul Constanța, la Medgidia de exemplu, au început să amplaseze panouri fotovoltaice. Toate proiectele au nevoie însă de ajutorul primăriilor.

Sursa foto: Europa FM / Ghiulfer Predescu

Citește și: Unul dintre principalii furnizori de electricitate și gaze naturale din țară anunță că facturile pe septembrie vor întârzia | AUDIO