Confidenţialitate

O nouă săptămână de caniculă în emisfera nordică. Meteorologul Silviu Grigore explică cum va fi vremea în România săptămâna viitoare | AUDIO

În Europa sunt aşteptate temperaturi de peste 40 de grade Celsius. În Italia și Spania sunt în vigoare alerte de caniculă. Experții atrag atenția că pe continentul european încălzirea globală evoluează într-un ritm de două ori mai rapid decât media globală.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În Italia, 16 oraşe sunt sub cod roşu; aici vor fi 36-37 de grade Celsius, dar temperatura resimţită ar putea depăşi 40 de grade Celsius. Până la 48 de grade Celsius sunt aşteptate la începutul acestei săptămâni în Sardinia.

Meteorologul Silviu Grigore în emisiunea „Deșteptarea” de la Europa FM: „Pentru sudul Italiei, dar și pentru marile insule – Sicilia, Sardinia – pentru o bună parte din vestul – sudul Peninsulei Balcanice azi, de exemplu, e cod roșu de caniculă”.

Spania: Cod portocaliu de caniculă

În Spania agenţia meteo a emis pentru astăzi un cod portocaliu, anunţând temperaturi de 38 până la 42 de grade Celsius în zone mari din peninsulă şi în Insulele Baleare, precum şi cod roşu (pericol extrem) în zone din Andaluzia.

În Grecia temperaturile sunt peste 40 de grade Celsius de câteva zile.

În România, temperaturile ajung astăzi la 39 de grade Celsius. Și veștile nu sunt bune pentru perioada următoare, spune Silviu Grigore

„Există deja semnale că acest val de căldură se va reintensifica pe parcursul săptămânii viitoare și dacă până acum am vorbit despre valori în regiunile sudice ale Europei – Spania, mai ales Italia și Peninsula Balcanică – care să depășească ușor 40 de grade, este foarte posibil să vorbim săptămâna viitoare despre 43-44 de grade Celsius”, a explicat meteorologul Silviu Grigore în emisiunea „Deșteptarea” de la Europa FM.

ANM: Vremea în România pentru următoarele două săptămâni

OMS: Căldura, unul dintre fenomenele meteo cu cel mai mare grad de mortalitate

Căldura este unul dintre fenomenele meteo cu cel mai mare grad de mortalitate, a reamintit recent Organizaţia Meteorologică Mondială.

Vara trecută, numai în Europa, temperaturile crescute au cauzat peste 60.000 de decese, potrivit unui studiu recent. Valul de căldură afectează o mare parte din sudul Statelor Unite, din Florida până în California, trecând prin Texas

Pe lângă temperaturile crescute, sudul Californiei este afectat de mai multe incendii foarte violente care au devastat deja peste 3.000 de hectare şi au dus la evacuarea populaţiei. În Canada, peste zece milioane de hectare au ars deja în acest an, mai mult decât s-a înregistrat vreodată în istoria țării.

În Asia, Japonia a emis duminică alerte de căldură în 20 dintre cele 47 de prefecturi, în timp ce temperaturi aproape record au lovit o mare parte a ţării.

Serviciile meteo din China au emis mai multe mesaje de alertă, prognozând temperaturi care ar putea atinge 45 de grade Celsius în unele regiuni ale țării.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Incendiu de proporții în Grecia. 3 orașe, evacuate. Peste 150 de pompieri intervin, printre aceștia sunt și pompieri români | VIDEO