Confidenţialitate

O nouă ieftinire importantă la pompă astăzi, însă analiștii economici anunță scumpiri în perioada sărbătorilor | AUDIO

În majoritatea benzinăriilor din țară, motorina standard este sub 8 lei pe litru. În Capitală a ajuns și la 7 lei și 78 de bani. În acest preț este inclusă și compensarea de la stat. Am putea vedea creșteri de preț în perioada sărbătorilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Prețurile afișate acum la pompă sunt comparabile cu cele de la finalul lunii septembrie. Și atunci un litru de motorină standard coborâse sub 8 lei, iar benzina sub 7 lei. Potrivit platformei monitorulprețurilor.info, în multe stații de alimentare din București motorina standard este în medie 7 și 80 de bani, iar benzina standard 6 lei și 60 de bani.

De menționat: în aceste prețuri este inclusă și compensarea de 50 de bani. Cât vor rămâne prețurile așa?

Adrian Negrescu, analist economic: De sărbători am putea vedea din nou creșteri de preț la pompă

„De sărbători, dacă vă uitați în statistici veți vedea că prețul carburanților crește pentru că este cererea mai mare. Oamenii merg dintr-un loc în altul, la cumpărături și de fiecare dată benzinarii au încercat să speculeze acest moment crescând prețurile”, a explicat Adrian Negrescu.

Ministrul Mediului: Deși prețurile s-au dublat, oamenii nu merg mai puțin cu mașina

Prețurile sunt în continuare duble față de 2020 – primul an de pandemie. Atunci când un litru de motorină costa 4 lei. Totuși, consumul nu a scăzut. Așa constată ministrul Mediului.

Tanczos Barna, în timpul unei dezbateri la Parlament privind reciclarea deșeurilor.

„Vedem și în piață că prețurile nu descurajează folosirea anumitor produse. Dacă ne uităm acum la ce se întâmplă pe piața combustibililor, prețurile s-au dublat și nu avem o înjumătățire a mersului cu mașina în București”, a spus ministrul Mediului.

Ministrul Energiei declara recent că măsura compensării pentru fiecare litru de carburant ar putea fi prelungită și în luna ianuarie. Guvernul trebuie să ia o decizie până la finalul acestei luni.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Guvernul nu se grăbește să depună în Parlament legea care reglementează pensiile speciale | AUDIO