O nouă amânare pentru Legea offshore

O nouă amânare a intrării în vigoare a Legii offshore – cea care reglementează cum și cât se vor exploata gazele din Marea Neagră dar și cum vor fi taxați marii investitori printre care OMV Petrom, ExxonMobil și Lukoil.

Legea (rediscutată în Parlament, după ce președintele Klaus Iohannis a refuzat să o promulge), a fost retrimisă astăzi, din plenul Camerei Deputaților la Comisia de Industrii.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a cerut acest lucru, după Asociația Română a Concesionarilor offshore din Marea Neagră a protestat (potrivit HotNews) față de o nouă modificare a textului legii operată marți, în Comisiile pentru industrii, buget şi administraţie.

„Este un subiect extrem de sensibil. Au fost schimbări în ultimele două săptămâni şi ar fi bine să înţelegem toate raţionamentele, cifrele, şi poate ar fi bine să amânăm o săptămână votul pe acest proiect de lege şi să ne aduncăm toţi liderii din Parlament şi poate ajungem la o decizie consensuală. Solicităm retrimiterea la comisii pentru o săptămână”, a spus Kelemen Hunor, la dezbaterile din plenul de miercuri al Camerei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Poziția UDMR vine după ce marți, parlamentarii maghiari au acceptat ca marile companii care vor să extragă gazele din Marea Neagră să fie taxate suplimentar. În ciuda opoziției ALDE, PNL, USR și PMP.

Cum anume? – a explicat președintele Comisiei pentru Industrii, deputatul PSD Iulian Iancu.

„Suntem chemați, parlamentarii, să fim solidari în fața celui mai important proiect din ultimii 30 de ani pentru România. Ce s-a întâmplat în acest proiect? De ce este această stare de panică generalizată? De ce de la versiune trecem la diversiune? Simplu, stimați colegi. Nu am vorbit cu investitorii? Am stat de vorbă cu investitorii din februarie până în iulie, săptămână de săptămână. La orice variantă, de a aduce un dolar în plus față de redevență, nu au fost de acord. Doar redevența, atât. Atât să luăm din acest zăcământ, dar redevența care este înghețată pentru 30 de ani? Rămânem captiv acelui acord sau trebuie să aducem un plus statului român? Ce am cerut de ne-am speriat atât de tare?”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Numai că numai în acest an, textul legii a fost modificat de nenumărate ori, iar liderul USR, Dan Barna, spune că Opoziția nu a fost ascultată niciodată.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

PSD, prin vocea lui Iulian Iancu spune că legea a fost modificată pentru ca statul român să câștige cât mai mult în urma negocierilor cu marii investitori care au avertizat că s-ar putea retrage din proiectul de exploatare dacă Puterea se mai joacă mult cu această lege.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sau …

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Marți seara, într-o intervenția la Realitatea TV, fostul ministru al Energiei, Adrei Gerea, acum membru ALDE, a acuzat că prin noile modificări la legea offshore, ”Interesele sunt îndreptate către continuarea importurilor din Rusia și neînceperea lucrărilor din Marea Neagră”.

Astăzi însă, Călin Popescu Tăriceanu a explicat de ce ALDE nu mai acceptă planul PSD în acest caz.

„Am fost luați pe nepregătite cu o serie de modificări care au fost prezentate la comisie în ultimul moment. Aceste modificări succesive care s-au făcut la proiectul de lege au indus colegilor mei un sentiment de incertitudine legat de soliditatea propunerilor. Aceste amendamente nu au fost însoțite de niciun fel de notă explicativă privind efectele și consecințele financiar-bugetare pe care le produc”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Legea offshore ar putea ajunge din nou, în plenul Camerei Deputaților, săptămâna viitoare.

Adoptarea ei a fost cerută inclusiv de secretarul american al Energiei care a explicat că odată ce gazwele din marea Neagră vor fi expploatate, România poate deveni un liger energetic regional în Europa, iar dependența UE de gazele rusești va fi diminuată.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS