Confidenţialitate

O aeronavă Tarom repatriază, luni, cei aproape 40 de români blocați în Africa de Sud

Într-o ședință extraordinară organizată duminică, guvernul a decis repatrierea celor aproape 40 de români blocați în Africa de Sud ca urmare a anulării curselor aeriene după descoperirea unei noi variante a coronavirusului în această țară. O aeronavă Tarom va zbura, luni, la Pretoria.

Lista repatriaților include lotul echipei de rugby Știința Baia Mare, alături de marinari și navigatori. În avion vor fi îmbarcați și alți cetățeni europeni care vor să revină în țările lor.  Cu toții vor fi plasați în carantină.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că România are capacitatea de a depista “în timp util” infecțiile cu noua variantă de SARS-CoV-2.

Botezată Omicron, aceasta stârnește îngrijorări, fiind confirmată în câteva țări europene. Altele așteaptă rezultatele testelor de sevcențiere în cazuri suspecte de infectare. “Este doar vârful aisbergului”, a avertizat ministrul olandez al Sănătății.

Specialiștii cercetează cât de contagioasă este și dacă rezistă la actualele vaccinuri. Primele răspunsuri le-am putea avea peste câteva săptămâni.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut populaţiei blocului comunitar să respecte regulile sanitare și de distanțare fizică pentru a le da timp cercetătorilor să analizeze această nouă variantă.

Experții italieni au dezvăluit o “imagine” microscopică, din care reiese că Omicron are mult mai multe mutaţii decât Delta, care este dominantă în prezent pe glob și care a fost descoperită inițial în India.

Testele PCR sunt în continuare eficiente în detectarea noii variante a coronavirusului, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii, duminică seara, într-un comunicat. Se verifică, între timp, eficiența testelor antigen rapide.

Medicii africani spun că persoanele infectate cu Omicron nu au dezvoltat forme grave de ale bolii Covid dacă aveau schema completă de vaccinare. Potrivit lor, cei mai mulţi pacienţi tineri s-au plâns de dureri de mușchi şi de oboseală. Sunt analizate efectele pe care noua variantă ar putea să le aibă asupra vârstnicilor cu afecţiuni preexistente, precum boli de inimă sau diabet.

Israelul, care a confirmat primul caz de Omicron, a decis să își închidă granițele pentru cel puțin două săptămâni. Cu toate acestea, statul evreu va organiza concursul Miss Univers pe 12 decembrie, în orașul port Eilat de la Marea Roșie.

În Cehia, nominalizarea premierului s-a făcut într-un cadru mai puțin obișnuit. Infectat cu SARS-CoV-2 și având mai multe probleme de sănătate, președintele Milos Zeman a fost adus special la ceremonie într-un scaun cu rotile și a vorbit dintr-o boxă de plexiglas.  Câștigător al alegerilor legislative, Petr Fiala a fost însărcinat să formeze guvernu de la Praga. Pe străzile capitalei cehe, au protestat din nou contestatarii restricțiilor și ai certificatului sanitar.

În România, situația epidemiologică pare că s-a stabilizat după al patrulea val pandemic. Puțin peste 1.300 de noi contaminări au fost consemnate duminică. 106 decese au fost asociate Covid.

Totodată, doar 10.000 de persoane nou-vaccinate au fost raportate.