Noul proiect spațial al Rusiei, afectat de corupție

Noul proiect spațial al Rusiei, cosmodromul Vostocin, este afectat puternic de corupție. Autoritățile au descoperit o fraudă de aproximativ 200 de milioane de dolari, arată BBC.

Proiectul preferat al președintelui Vladimir Putin, cosmodromul Vostocin – primul centru civil conceput pentru lansări spațiale cu scopuri comerciale -, pe care președintele îl consideră prioritatea strategică a Rusiei, pare compromis de cazurile multiple de corupție.

Comisia de Anchetă a Federației Ruse a scos la iveală că foști directori ar fi delapidat 11 miliarde de ruble – peste 172 de milioane de dolari. Mai mulți oficiali au ajuns după gratii, dar dea mai mare pedeapsă a primit-o fostul director al companiei de stat din domeniul construcțiilor, Yuri Khrizman, care are de executat 11 ani și jumătate.

În timpul unei ședințe de guvern din 11 noiembrie, Vladimir Putin izbucnea: „Le-am spus de sute de ori oamenilor: lucrați transparent! Dar ei, nimic. Ei fură sute de milioane”. Într-o analiză publicată de BBC este subliniat faptul că scandalul Vostocin pune în lumină amploarea corupției care macină statul biocratic al lui Putin.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS