Noul guvern condus de Maia Sandu se va întruni luni

Guvenul Republicii Moldova condus de Maia Sandu se va întruni luni în şedinţă începând cu ora 11.00.

Şedinţa se va desfăşura la sediul parlamentului, a declarat Maia Sandu într-o conferinţă de presă. Ea nu a indicat de ce şedinţa guvernului se va desfăşura la parlament, dar se pare că miniştrii noului executiv nu au acces în sediul guvernului.

Maia Sandu
a acuzat Partidul Democrat, formaţiunea lui Vlad Plahotniuc, că ar dirija blocajul din instituţiile publice.

„Ne dorim ca funcționarii publici să aibă o singură autoritate: legea. Știm că în ultimii ani ați fost presați să îndepliniți ordinele primite de la Partidul Democrat, iar acest lucru nu e normal într-un stat democratic”, a spus Maia Sandu.

„Noi, miniștrii din noul Guvern, vom desființa controlul politic asupra instituțiilor, așa încât dumneavoastră să vă îndepliniți atribuțiile doar în concordanță cu ce e scris în lege”, a adăugat ea.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost suspendat în această dimineaţă şi Parlamentul a fost dizolvat printr-o decizie a Curţii Constituţionale de la Chişinău. Curtea a luat aceaste măsuri după ce preşedintele Dodon a refuzat să dizolve Parlamentul. Pe de altă parte, Uniunea Europeană a îndemnat la calm şi la găsirea unei soluţii prin dialog.

Suspendarea preşedintelui Igor Dodon este una temporară iar interimatul va fi asigurat de prim-ministrul Pavel Filip.

CCM a decis suspendarea președintelui Igor Dodon deoarece acesta a refuzat deliberat să dizolve sâmbătă Parlamentul și să stabilească data alegerilor anticipate, conform unei decizii a Curţii emise vineri.

Problema este, însă, credibilitatea Curţii Constituţionale din Republica Moldova.

Mesajul complet transmis de Maia Sandu

“Mă adresez tuturor funcţionarilor publici. Voi sunteţi temelia bunei administrări a ţării! Politicienii vin şi se duc, dar voi sunteţi cei care guvernaţi cu adevărat această ţară, prin competenţele, cunoştinţele şi loialitatea voastră faţă de Republica Moldova!

Noul guvern ales şi învestit legitim, pe care-l reprezint, îşi propune, în primul rând, să elibereze administrația de presiune și șantaj, astfel încât dvs. să fiți liberi să vă faceți meseria cu demnitate și în folosul oamenilor. Noi ne dorim ca funcţionarii publici să aibă o singură autoritate – Legea. Ştim că în ultimii ani aţi fost presaţi să îndepliniţi ordinele venite de la Partidul Democrat, iar acest lucru nu este normal într-un stat democratic. Noi, miniștrii noului Guvern, vom desfiinţa controlul politic asupra instituţiilor, așa încât dumneavoastră să vă îndepliniţi atribuţiile doar în concordanţă cu ce este scris în Lege şi nimeni nu va avea dreptul să vă amenințe și șantajeze.

Stimaţi funcţionari!

Ţara noastră trăieşte acum timpuri de cumpănă. Fosta guvernare oligarhică nu doreşte să plece benevol de la putere şi încearcă să vă implice în jocurile ei murdare. De aceea, este important să conştientizaţi că trecerea paşnică a puterii depinde acum de voi. Încrederea oamenilor în instituţii și în propria țară depinde acum de loialitatea voastră faţă de Lege şi cetăţeni!

Vă îndemn să susţineţi eforturile noului Guvern legitim şi să construim împreună o Ţară liberă şi prosperă! Nu ascultați de indicațiile ilegale și nedemocratice ale lui Plahotniuc împotriva propriului popor! El vrea să vă folosească drept scut pentru ca să se apere doar pe sine. Lui nu-i pasă de voi. Lui nu-i pasă de lege. Voi sunteți mai mulți și mai puternici. Nu ieșiți în stradă la îndemnul uzurpatorului! Aveți încredere că, în curând, vă vom elibera de cei care astăzi vă impun să luați decizii împotriva legii și voinței voastre.

Mâine toate instituțiile statului trebuie să funcționeze în regim normal”

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS