„Noua Turcie”, proiectul lui Erdogan: Canalul Istanbul va costa aproape un miliard de dolari

Turcia a dat astăzi detalii despre mega-proiectul care vizează construcția unui canal între Marea Neagră și Marea Marmara. Pe aici vor putea trece mai multe nave decât prin strâmtoarea Bosfor iar investiția – care face parte din proiectul președintelui Erdogan de a construi o “Nouă Turcie” – va costa aproape un milliard de dolari.

Construirea Canalului Istanbul ar putea să dureze 6 ani. Ministrul turc al Transporturilor a dat cifre clare, ceea ce inseamnă că proiectul a intrat în linie dreaptă: 185 de nave ar putea traversa canalul în fiecare zi. Va avea 45 km, va include și trei tuneluri subterane pentru autovehicule și va reduce presiunile asupra strâmtorii Bosfor, care împarte Istanbului în două și este una din cele mai aglomerate linii de navigație din lume.

Acest mega-proiect face parte din planurile președintelui Erdogan de a construi o „Noua Turcie”, cu infrastructură modernă, până în anul 2023, când se aniversează 100 de ani de la fondarea statului modern turc de către Mustafa Kemal Ataturk.

Însă activiștii de mediu și arhitecții susțin că acest canal la marginea Istanbulului, o metropolă cu 15 milioane de locuitori și spații verzi limitate, va distruge unele ecosisteme vitale pentru animalele marine și păsările migratorii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS