Noi măsuri menite să limiteze cazurile de coronavirus. Situația oficială la nivel național

După ce în România s-au înregistrat 102 cazuri de coronavirus, Comitetul Național pentru Situații de Urgență anunță noi măsuri menite să limiteze extinderea epidemiei.

Astfel, evenimentele cu peste 50 de oameni în spații închise sunt interzise, iar personalul esențial pentru asigurarea funcționării Centralei de la Cernavodă va intra în izolare preventivă.

Totodată, autoritățile au hotărât ca și mai mulți angajați să lucreze de acasă.

În schimb, sunt chemați de acasă, inclusiv de la pensie, medici din mai multe sisteme.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, într-o declarație la Digi 24.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Secretarul de stat Nelu Tătaru a mai anunțat că toți cel aflați în acest moment în carantină vor fi testați.
Iată cum.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vă reamintim, sâmbătă dimineață, ministrul Sănătății, Victor Costache, a spus la audierile de la Parlament, că în România sunt disponibile în acest moment, 60.000 de teste.

Printre cazurile de coronavirus înregistrate până acum se află și o angajată a Ministerului Sănătății. Instituția va fi complet închisă până marți.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Membrii Guvernului și oficiali de rang înalt din instituțiile aparținând sistemului național de securitate și apărare pot ieși din izolare, cu păstrarea distanței de minimum 5 metri față de alte persoane care nu se află în izolare și cu obligativitatea portului măștii de protecție, exclusiv pentru exercitarea obligațiilor expres prevăzute de Constituție și strict pe durata exercitării acestor obligații.

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a aprobat noi norme privind:

  • relațiile personalului Companiei Naționale Poșta Română cu persoanele aflate în autoizolare;
  • relațiile echipelor de intervenție (apa, canal, gaze, electricitate, internet/cablu, telefonie fixă) în interacțiunea cu persoanele aflate în autoizolare;
  • relațiile reprezentanților autorităților publice (IPJ, IJJ, ITPF, ISUJ, DSP, MS) cu șoferii de camioane, cu masa totală mai mare de 3,5 tone, care intră în țară venind din zonele roșii și galbene;
  • definirea termenului de “contact apropiat” al unui caz confirmat;
  • aspecte privind planul de continuitate în instituțiile esențiale și infrastructurile critic
  • restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate în spații închise, inclusiv cele realizate în săli de tratament balnear, săli de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetica, săli de jocuri de noroc și cazinouri.

Persoanele infectate cu coronavirus sunt internate în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța și se află sub supraveghere medicală permanentă.

Starea de sănătate generală a pacienților este bună, cu excepția bărbatului internat la spitalul Victor Babeș, care a prezentat complicații, dar a cărui stare este ameliorată.

Situația pe județe/municipiul București a cetățenilor infectați cu coronavirus se prezintă astfel: București (31), Timiș (11), Hunedoara (14), Constanța (7), Iași (5), Caraș-Severin (4), Covasna (4), Dolj (3), Brașov (2), Mehedinți (2), Mureș (2), Gorj (2), Cluj (2), Neamț (2), Olt (2), Bacău (1), Bihor (1), Buzău (1), Galați (1), Maramureș (1), Prahova (1), Suceava (1), Vrancea (1) și Ilfov (1).

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.652 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19. Alte 14.573 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la acestă dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.929 de teste. Dintre acestea, 2.827 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19.

Până în prezent, au fost înregistrate 33 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.

În Republica Italiană a fost înregistrat decesul unui cetățean român diagnosticat cu infecție cu COVID-19, pe fondul unor afecțiuni medicale pre-existente.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS