Confidenţialitate

Nicolae Ciucă: Cei 72 de români rămași în Maroc vor fi repatriați joi cu o cursă Tarom | AUDIO

Urmează din clipă în clipă să ajungă la București aeronava cu romanii blocați în Africa de Sud în urma anulării unor curse aeriene. 46 de cetățeni români și 24 de cetățeni europeni și din state terțe au plecat cu un avion din Johannesburg în această dimineața. Premierul Nicolae Ciucă spune că se caută soluții pentru repatrierea celor 72 români care nu au reușit să ajungă la avionul care le-a fost pus la dispoziție, după descoperirea variantei Omicron a noului coronavirus.

„Am discutat și cest subiect cu domnul ministru Aurescu, din păcate nu au reușit să ajungă până la momentul la care nava a decolat. Sunt preluați și sunt în legătură cu Consulatul și Ambasada din Africa de Sud și se caută soluții pentru ca folosind alte aeronave să beneficiem și noi de ajutorul altor țări care au ajuns acolo. Și dacă nu găsim, reanalizăm situația și vedem ce putem face”, a declarat Nicolae Ciucă marți, 30 noiembrie 2021.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Nicolae Ciucă: Cei 72 de români rămași în Maroc vor fi aduși în țară cu o cursă Tarom

Pe de altă parte, joi va fi trimisă o cursă Tarom ca să-i aducă în țară pe cei 72 de turiști români rămași în Maroc, după ce autorităţile de acolo au suspendat zborurile comerciale.

„Am decis ca cei 72 de cetățeni români să poată să se pregătească și să fie repatriați cu o aeronavă a companiei Tarom. Azi după-amiază și mâine să poată să se îndeplinească toate formalitățile și să vedem dacă mai sunt și alți români în zonă și poimâine dimineață aeronava sp plece în Maroc și să aduce cetățenii români acasă, punând la dispoziție, prin mecanismul de urgențe al UE, disponibilitatea de a aduce și alți cetățeni europeni la București și de acolo să fie transportați în țările de origine”, a adăugat Ciucă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Sorin Grindeanu, despre zborul din Maroc: Misiunea trebuie să fie pregătită bine pentru ca oamenii să nu rămână acolo

Deocamdată nu se cunosc detalii legate de zborul către Maroc, spune ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu. Misiunea va trebui pregătită bine, pentru a nu risca să ramâna vreo persoană acolo, spune ministrul.

„Asta este în funcție și de cum cei de la Ministerul Afacerilor Externe ne vor comunica care e data sau ora cea mai potrivită pentru a putea să nu mai avem cazuri, cum am avut la Johannesburg, când nu au putut să vină toți. Aici este și mai simplu, este o distanță mai apropiată și lucrurile vor sta mai bine de această dată”, a spus Sorin Grindeanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Noua variantă de coronavirus, Omicron, era prezentă în Europa mai devreme decât se credea, susțin specialiștii din Olanda | AUDIO