Nemulțumiți de răspunsul privind ”acoperiții” din justiție, judecătorii vor să acționeze în instanță CSAT. Dan Mihalache: Intenția e hazardată

Scandalul presupușilor ofițeri acoperiți din justiție este departe de a se fi terminat!

Judecătorii din România intenționează să dea în judecată CSAT pe motiv că nu a oferit răspunsuri complete pe acest subiect.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării anunța, la începutul săptămânii, că în justiție nu există ofițeri acoperiți și nici informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.

Numai că magistrații nu sunt mulțumiți de acest răspuns: o astfel de hotărâre trebuie să fie însoțită de argumente și făcută publică – e de părere președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor, Dana Gârbovan.

 

De remarcat că președinta UNJR dă de înțeles că are indicii potrivit cărora printre magistrați activează și ofițeri acoperiți.

Dacă nu vom primi un răspuns concret, vom da în judecată CSAT – spune Dana Gârbovan.

 

Potrivit legii, procurorilor și judecătorilor le este interzis să lucreze pentru serviciile secrete de informații.

Dacă o fac, riscă să-și piardă postul și pot fi acuzați de fals în înscrisuri oficiale.

 

Reacția Administrației Prezidențiale

O primă reacție a venit de la șeful cancelariei prezidențiale, Dan Mihalache.

El a declarat că intenția judecătorilor este, cităm., ”hazardată”, afirmând că CSAT este abilitat prin lege să dispună verificarea magistraţilor.

„Mi se pare puţin hazardat şi am sentimentul că cineva este într-o campanie electorală în Justiţie prin această temă. Există obligaţia legală, nu noi am introdus-o, cred că (a fost prevăzut de lege-n.r.) în anul 2005 sau 2006 ca CSAT să verifice aceste lucruri”, a declarat şeful cancelariei prezidenţiale Dan Mihalache, prezent la o dezbatere privind reprezentarea femeilor în politică, organizată de PNL, potrivit Mediafax.

Pe de altă parte, Dan Mihalache a afirmat că această atribuţie a CSAT ar trebui regândită.

„Dacă mă întrebaţi pe mine este puţin complicat. Nu văd aici foarte bine rolul CSAT şi poate într-o zi această prevedere ar trebui regândită pentru că CSAT nu are instrumente la dispoziţie pentru a verifica 23.000 de magistraţi”, a explicat Mihalache.

Potrivit lui Dan Mihalache, CSAT poate doar să trimită declaraţiile pe proprie răspundere catre instituţiile abilitate pentru a vedea dacă în rândul judecătorilor sunt şi ofiţeri acoperiţi.

„Răspunsul institiţiilor acesta fost (nu există ofiţeri acoperiţi în rândul judecătorilor-n.r.)”, apreciind că CSAT nu are capacităţi proprii pentru a „umbla după ofiţeri acoperiţi”. 
Dan Mihalache a afirmat că are „anumite dubii asupra acestei proceduri”, însă, „acesta a fost răspunsul instuţiilor statului”.