Confidenţialitate

Nelu Tătaru: România este pregătită să facă față unui scenariu de până la 10.000 de îmbolnăviri cu noul coronavirus – AUDIO

România este pregătită să facă față unui scenariu de până la 10 mii de îmbolnăviri cu noul coronavirus, potrivit declarațiilor făcute la Europa FM de Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Precizările vin după ce șeful statului a declarat că, începând e luni, în țara noastră va fi decretară stare de urgență.

Secretarul de stat Nelu Tătaru spune că în cele 7 centre de boli infecțioase din țară să fie internați doar pacienții cu o formă gravă a infecției cu Covid 19.

Nelu Tătaru, în dialog cu jurnalistul Cătălin Tolontan, în Ediția Specială a Știrilor Europa FM:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce poate face Minsiterul Sănătății de luni: să ia mult mai ușor anumite măsuri, printre aceastea se numără și achiziția mai rapidă a echipamentelor medicale necesare în cazul în care numărul de îmbolnăviri va crește într-un ritm mai alert:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În Ediția Specială Știrile Europa Fm, de sâmbătă seara, am aflat că autoritățile se pregătesc pentru momentul în care va fi nevoie de mai multe paturi de terapie intensivă pentru persoanele infectate cu noul coronavirus. Este vorba de scenariul 4 de intervenție care va fi pus în aplicare atunci când se va depăși pragul de 2001 îmbolnăviri.
În această situație, pacienții cu alte boli infecțioase, care sunt acum internați în cele 7 centre din țară, vor fi mutați în spitalele județene pentru a face loc celor aflați în stare gravă din cauza infecției cu Covid 19.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Implicațiile anunțului făcut de președintele României au fost comentate și analizate într-o Ediție Specială Știrile Europa FM, moderată de Alice Iacobescu. I s-au alăturat în studioul Europa FM Cristian Striblea și Tudor Mușat, iar prin telefon au intervenit Cristian Tudor Popescu, Vlad Petreanu, Cătălin Tolontan, Vlad Mixich și Cristian Pîrvulescu, dar și Nelu Tătaru, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

“Nu trebuie să ne sperie starea de urgență, dar nici nu trebuie să credeam că va rezolva lucrurile fără ca autoritățile să acționeze corect”, a spus Cristian Tudor Popescu.

“Stocurile de medicamente sunt monitorizate de SRI și, dacă va fi nevoie, statul le va rechiziționa”, a declarat Cătălin Tolontan.

“Când au auzit cuvântul urgență, foarte multe persoane vor merge să-și facă provizii”, a spus Tudor Mușat, prezent în studioul Europa FM.

“Până luni, găsim un cadru legal care să ne permită să facem ce nu am făcut în scenariul 2. În contextul acestei stări de urgenţă, se pot lua anumite decizii: se închid anumite instituţii, restaurante, mall-uri, se limitează circulaţia, se pot face percheziţii, se pot face controale, se poate limita accesul în anumite zone”, a explicat Nelu Tătaru , secretar de stat, la Europa FM.

“În România nu se testează decât cei care au avut contact direct sau care se întorc din străinătate. Noi nu aveam cum să-i testăm pe toți cei care prezintă anumite simptome”, a spus Cătălin Striblea la Europa FM.

“Decretarea stării de urgență nu este doar necesară, ci chiar târzie. Evident că este nevoie de măsuri de urgență atunci când ai nevoie de achizițioare de ventilatoare, kituri de testare etc. Starea de urgență permite intervenții rapide, inclusiv restrângerea dreptului de liberă circulație pentru cetățeni”, explică Vlad Petreanu la Europa FM.

“Este vorba de o stare de spirit publică. Panica va face ca politicienii să încerce să găsească soluții. Starea de urgență este o astfel de soluție. Se vor scurta o serie de elemente decizionale, ceea ce va da un plus de energie”, a spus analistul Cristian Pîrvulescu la Europa FM.

“Este important de discutat și efectul psihologic al decretării acestei stări de urgență”, este de părere Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, la Europa FM.

“Este foarte important ca autoritățile să asigure medicilor, care vor fi în prima linie, contextul necesar ca să își facă treaba”, a subliniat Vlad Mixich la Europa FM.