Ediție specială Știrile Europa FM, după ce președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgență în România – VIDEO

Ediție specială Știrile Europa FM după anunțul președintelui privind decretarea stării de urgență în România.

Klaus Iohannis a decretat stare de urgență de la începutul săptămânii viitoare, după ce numărul infecțiilor cu coronavirus a depășit 100. În această seară, bilanțul persoanelor infectate cu virusul Covid 19 a ajuns la 113.

Declarația președintelui vine după ce cabinetul Orban a depus jurământul la Palatul Cotroceni.

“Prima prioritate pentru noul Guvern este, evident, continuarea luptei împotriva epidemiei de coronavirus, continuarea luptei pentru a gestiona eficient întreaga criză care s-a generat”, a spus Klaus Iohannis în această seară.

Alice Iacobescu, Tudor Mușat și Cătălin Striblea caută să afle implicațiile anunțului și vă spun ce se întâmplă de luni în România.

“Faptul că nu sunt măști în farmacii nu va fi rezolvat prin aceste cuvinte: stare de urgență”, a declarat Cristian Tudor Popescu în ediția specială din această seară.

“Degeaba ai introdus stare urgență, dacă un senator, ministru sau alt ștab va refuza să intre în izoletă”, continuă Cristian Tudor Popescu.

“Nu trebuie să ne sperie starea de urgență, dar nici nu trebuie să credeam că va rezolva lucrurile fără ca autoritățile să acționeze corect”, a spus Cristian Tudor Popescu.

“Stocurile de medicamente sunt monitorizate de SRI și, dacă va fi nevoie, statul le va rechiziționa”, a declarat Cătălin Tolontan. 

“Când au auzit cuvântul urgență, foarte multe persoane vor merge să-și facă provizii”, a spus Tudor Mușat, prezent în studioul Europa FM.

“Până luni, găsim un cadru legal care să ne permită să facem ce nu am făcut în scenariul 2. În contextul acestei stări de urgenţă, se pot lua anumite decizii: se închid anumite instituţii, restaurante, mall-uri, se limitează circulaţia, se pot face percheziţii, se pot face controale, se poate limita accesul în anumite zone”, a explicat Nelu Tătaru , secretar de stat, la Europa FM.

“În România nu se testează decât cei care au avut contact direct sau care se întorc din străinătate. Noi nu aveam cum să-i testăm pe toți cei care prezintă anumite simptome”, a spus Cătălin Striblea la Europa FM.

“Decretarea stării de urgență nu este doar necesară, ci chiar târzie. Evident că este nevoie de măsuri de urgență atunci când ai nevoie de achizițioare de ventilatoare, kituri de testare etc. Starea de urgență permite intervenții rapide, inclusiv restrângerea dreptului de liberă circulație pentru cetățeni”, explică Vlad Petreanu la Europa FM.

“Este vorba de o stare de spirit publică. Panica va face ca politicienii să încerce să găsească soluții. Starea de urgență este o astfel de soluție. Se vor scurta o serie de elemente decizionale, ceea ce va da un plus de energie”, a spus analistul Cristian Pîrvulescu la Europa FM.

“Este important de discutat și efectul psihologic al decretării acestei stări de urgență”, este de părere Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, la Europa FM.

“Este foarte important ca autoritățile să asigure medicilor, care vor fi în prima linie, contextul necesar ca să își facă treaba”, a subliniat Vlad Mixich la Europa FM.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS