Negocieri politice fără rezultat între PNL, USR-PLUS și UDMR

Organizată marți, noua rundă de negocieri politice dintre PNL, USR-PLUS și UDMR, pentru formarea unei majorități parlamentare și a viitorului guvern, s-a încheiat fără rezultat.

Liberalii vor în continuare șefia Camerei Deputaților pentru Ludovic Orban și merg insistă cu Florin Cîțu pentru funcția de premier, spun surse participante la negocieri.

Următoarea rundă de discutii va avea loc joi.

Reamintim, o declarație a liderului USR, Dan Barna, prin care acesta renunța la dorința de a mai deveni președinte al Camerei Deputaților, i-a adus pe reprezentantii celor 3 formatiuni inapoi la masa negocierilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În același timp, Dan Barna a propus ca liderii celor trei partide care ar putea forma coalitia de guvernare să devină vicepremieri în viitorul Executiv:

„Suntem gata să reluăm negocierile chiar din acest moment, rămânem fermi pe poziția că este nevoie de un echilibru în alocarea pozițiilor în statul român tocmai pentru credibilitatea coaliției. Argumentul principal: un Guvern în care președinții celor trei partide sunt vicepremieri este un guvern care va evita blocajele, deciziile se vor lua în Palatul Victoria și nu în alte sedii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De altfel, Ludovic Orban a scris pe Facebook că Dan Barna a încălcat înțelegerea de a se comunica doar împreună și doar acele lucruri asupra cărora s-a ajuns la un acord.

Liderul senatorilor UDMR Cseke Attila a declarat că astfel de anunţuri nu se fac public la televizor, iar vicepreședintele PNL, Gheorge Falcă, a spus la Europa FM că liderul USR greșește ieșind public cu astfel de propuneri:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Negocierile politice între cele trei partide s-au blocat pentru că liberalii ar dori și funcția de premier și pe cea de președinte al Camerei Deputaților, iar USR PLUS spune că o astfel de concentrare a puterii dezechilibrează alianța.

Dacă Ludovic Orban va ceda, atunci se poate trece la negocierea programului de guvernare. Dacă nu, se așteaptă implicarea președintelui Klaus Iohannis. România are în acest moment un guvern cu puteri limitate și nu are încă o lege a bugetului pentru anul viitor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS