Confidenţialitate

Negocierile dintre Rusia și Ucraina în vederea încheierii războiului în 2022, eșec răsunător. Tratativele au depins mereu de situația de pe câmpul de luptă | AUDIO

Pentru a opri invazia rusă în Ucraina și pentru a pune capăt războiului printr-un armistițiu au avut loc mai multe runde de negocieri. Primele au fost în Belarus, chiar în primele zile după declanșarea atacului, iar ultimele au avut loc în Turcia. Tratativele au depins mereu de situația de pe câmpul de luptă și de contextul politic mai larg. Într-un final, discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina s-au dovedit a fi o misiune imposibilă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În timp ce forțele sale bombardau sau luau cu asalt localitățile ucrainene, Rusia anunța că este încă dispusă să discute. Condițiile puse de Moscova pentru a pune capăt războiului echivalau, însă, cu o capitulare din partea Ucrainei.

Țara trebuia să depună armele, să renunțe la orice intenție de a adera la NATO, să accepte statutul de neutralitate, să recunoască drept teritoriu rus Crimeea și ca republici independente provinciile separatiste Donețk și Luhansk. Moscova a cerut și demilitarizarea și denazificarea Ucrainei, idea potrivit căreia Rusia se confruntă cu amenințare nazistă nefiind dovedită vreodată.

Kievul a condiționat discuțiile de o încetare a focului și de retragerea trupelor rusești din Ucraina.

28 februarie 2022: Primele întâlniri ale oficialilor în vederea negocierilor

Prima întâlnire între delegațiile celor două țări a avut loc la patru zile de la începerea invaziei, în 28 februarie 2022, în Belarus, fără niciun rezultat însă.

La fel s-au încheiat și următoarele runde de discuții din regiunea Gomel, la granița dintre Belarus și Ucraina.

10 martie 2022: Prima discuție la nivel înalt între Dmytro Kuleba și Serghei Lavrov la Antalya

La 10 martie a avut loc prima discuție la nivel înalt între cei doi miniștri de Externe, Dmytro Kuleba și Serghei Lavrov întâlnindu-se pe teren neutru, în Antalya.

Rusia a acuzat Statele Unite ale Americii că ar dezvolta arme biologice în Ucraina

Fără nicio dovadă, partea rusă a acuzat Statele Unite că ar dezvolta arme biologice în Ucraina și a avertizat Occidentul că acționează periculos furnizând arme Kievului.

Ministrul ucrainean, Dmytro Kuleba, a cerut coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din orașele bombardate.

Turcia, mediere între Moscova și Kiev în paralel cu păstrarea unei căi de comunicare deschise cu Kremlinul

Membră a NATO şi aliată a Ucrainei, Turcia s-a străduit de la începutul războiului să faciliteze o mediere între Moscova şi Kiev. Le-a vândut ucrainenilor drone Bayraktar, dar a refuzat să se alăture sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, având grijă să păstreze deschisă o linie de comunicare cu Kremlinul.

29 martie 2022: O nouă întâlnire între Rusia și Ucraina, la Istanbul, sub mediere turcă. Progresele păreau importante

La 29 martie, delegațiile s-au reunit din nou la Istanbul, sub medierea turcă și păreau că fac progrese importante. Rusia a anunțat că își va reduce semnificativ trupele din regiunile Kiev și Cernihiv, în schimb Ucraina accepta să nu se înarmeze nuclear și să nu intre în NATO, dar cerea un acord internațional pentru a-i garanta securitatea.

Situația peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, trebuia lămurită de cele două părți în următorii 15 ani. Propunerile au venit în contextul în care ucrainenii reușiseră să-i facă pe ruși să dea înapoi în regiunea Kiev.

Discuțiile ruso-ucrainene de la Istanbul nu au dus la „nimic promiţător” şi la „niciun progres”, anunța Kremlinul o zi mai târziu, în vreme ce președintele turc îi cerea lui Putin să se vadă cu Zelenski pentru a “încorona” negocierile de pace.

Aprilie 2022: După atacul eșuat asupra Kievului și retragerea rușilor au fost descoperite sute de cadavre ale civililor din Bucea și Irpin

Situația s-a deteriorat în aprilie când, după eșecul atacului asupra Kievului, rușii s-au retras și astfel au fost descoperite sute de cadavre ale civililor în Bucea și Irpin, orașe din apropierea capitalei ucrainene. Președintele Zelenski a acuzat Rusia de genocid.

Ursula von der Leyen a mers în aprilie 2022 în vizită în orașele în care au fost descoperite cadavrele civililor.

Reacția Moscovei: O înscenare a Ucrainei pentru a sabota negocierile

Răspunsul Moscovei a fost că Ucraina a înscenat crimele pentru a sabota negocierile. Valul de indignare, atât din Ucraina, cât și de la nivel internațional, a risipit sprijinul public pentru un compromis, preocuparea fiind pedepsirea crimelor de război ale rușilor.

Evaluarea finală a lui Vladimir Putin: Negocirile de pace au ajuns întrun punct mort, așa că Rusia „nu va opri operațiunile militare”

În aprilie, când au ajuns în Ucraina și primele livrări importante de arme occidentale, președintele rus Vladimir Putin evalua că negocierile de pace au ajuns într-un punct mort, transmiţând că „nu va opri operaţiunile militare”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Povestea jurnalistului Mircea Barbu despre cele 8 luni petrecute în Ucraina, în timpul războiului: „Nimic nu se compară cu suferința provocată de violența armelor” | AUDIO