Confidenţialitate

Navă militară specializată în detectarea obiectelor plutitoare explozive, trimisă zilnic în misiune pentru a depista minele marine | AUDIO

Toate structurile de monitorizare speciale ale Forțelor Navale sunt activate pentru contracararea oricărui risc în apele teritoriale române ale Mării Negre. O navă militară, specializată în detectarea obiectelor plutitoare explozive, este trimisă zilnic în misiune pentru depistarea eventualelor mine marine care ar proveni din zona portului ucrainean Odesa.

Șeful Forțelor Navale Române, contraamiral Mihai Panait, dă asigurări că Marina Militară are un plan minuțios de supraveghere a Mării Negre. Trebuie luat in calcul, spune el, și profesionalismul marinarilor militari în depistarea și distrugerea minelor marine, dovedit în exercițiile organizate în Marea Neagră alături de forțele NATO:

„Nu trebuie să își facă nimeni griji. In anii trecuți am avut mine descoperite pe care le-am distrus cu echipajul de scafandri de luptă EOD sau cu echipele special destinate pentru contracararea a astfel de amenințări”.

O navă specializată s-a intors din misiunea pe mare fără a depista vreun obiect plutitor exploziv. În acest context, nava școală Mircea, cu 165 de militari la bord, din care 94 de elevi ai Școlii de Maistri Militari de Marină, a plecat într-un voiaj de instrucție, pentru aproape două luni.

„Dornic de luptă și mergem în necunoscut practic pentru că nu știm ce se va întâmpla pe parcurs. Emoții sunt, bineînțeles, dar încerc să mi le stăpânesc pentru că suntem militari și trebuie să ducem la bun sfârșit misiunea”, a declarat elevul fruntaș Sebastian Văcărencu.

Nimeni de la bord nu trebuie să își facă griji, spune contracamiralul Mihai Panait: „Și pentru nava școală Mircea avem echipamente de descoperire de vedere pe timp de zi și pe timp de noapte. Ne-am luat toate măsurile necesare pentru a pleca nava în siguranță și pentru a o aduce in siguranță în portul Constanța”.

Pe timpul marșului, sunt planificate escale în cinci porturi europene, urmând ca bricul Mircea sa revină acasă în data de 17 mai, exact în ziua în care sărbătorește 83 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române.

Autor: Ghiulfer Predescu

Sursa foto: Unsplash / Thomas Vimare

Citește și: Jens Stoltenberg: NATO a aprobat cele noi 4 grupuri de luptă în România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.