Confidenţialitate

NATO va trimite în România forțe suplimentare „cât se poate de rapid”, anunță ministrul Apărării | AUDIO

În România vor veni forțe NATO suplimentare, iar un anunț în acest sens va fi făcut în cel mult, câteva zile. Anunțul vine de la ministrul Apărării, Vasile Dîncu, care i-a acordat colegei noastre, Anca Grădinaru, un interviu miercuri dimineață.

Ministrul Apărării spune că, în această perioadă, autoritățile române sunt în contact zilnic cu omologii care au anunțat că ar putea trimite trupe la noi.

În timp ce Franța a făcut doar un anunț de principiu, Statele Unite au admis că aproximativ 1.000 de militari ar putea fi trimiși la noi, pentru îmbunătățirea descurăjării unor eventuale agrăvări a situației din zona Mării Negre.

Deja, Pentagonul a pus în alertă 8.500 de militari, care în cazul escaladării conflictului de la granița ruso ucraineană, ar putea fi dislocați rapid în Estul NATO.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu:

„În principiu știm că vin, nu știm exact data în care vor veni sau unele elemente de detaliu dar cu siguranță vin, noi avem contact în fiecare zi în acest domeniu și probabil că va veni în această zile în foarte scurt timp.

-E vorba de zile, de sătpămâni, de luni?

Nu pot aprecia dar s-ar putea să fie vorba de zile

-Zile privind anunțul sau privind venirea militarilor?

Venirea nu poate fi foarte rapidă, într-o zi sau două, dar evident că există un scenariu care nu înseamnă pregătiri de luni de zile ci înseamnă o prezență cât se poate de rapidă, conform scenariilor privind acest lucru. Nu va fi o prezență întârziată cu siguranță.”

După anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Rusia, România a făcut constant și insistent demersuri la aliații din NATO să trimită  trupe la noi.

Pe de altă parte, într-un interviu acordat marți seară, postului american CNN, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că este un “nonsens” ultima acuzație, de marți, a președintelui rus Vladimir Putin, care a spus că scutul antirachetă de la Deveselu ar fi o amenințare pentru Rusia.

Joi, la București, ministrul român de Externe se va consulta cu omologii din Formatul Bucureşti 9 (B9), cu ministrul francez de Externe și cu ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Anca Grădinaru

Citește și: Ministrul Apărării: Proiectele legilor Apărării sunt aproape gata, le vom pune în discuție foarte rapid | AUDIO