Confidenţialitate

Ministrul Apărării: Proiectele legilor Apărării sunt aproape gata, le vom pune în discuție foarte rapid | AUDIO

La solicitatea CSAT, care a analizat recent situația dificilă de securitate din zona Mării Negre, Ministrul Apărării anunță, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Europa FM, că proiectele legilor Apărării sunt aproape gata.

Este vorba despre 3 legi esențiale pentru securitatea României. În mare parte, instituțiile care asigură securitatea României funcționează după legi extrem de vechi. De exemplu, Legea Apărării Naționale a fost updatată acum mai bine de un deceniu.

Ori, în actualul context de securitate din regiunea nostră, președintele Klaus Iohannis a anunțat zilele trecute, după reuniunea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, că legile Apărării, trebuie adoptate cât mai repede.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, spune într-un interviu acordat Europa FM, că este vorba despre un pachet care se referă printre altele, la pregătirea populației pentru apărare și securitatea informatică.

Dar, atenție, unul dintre proiecte are legătură inclusiv cu primirea pe teritoriul României de trupe străine.

„Este vorba de un pachet de legi privind apărarea națională, care sunt în consultare de mai multă vreme, care sunt în acest moment gata în cea mai mare măsură. Legea privind apărarea cyber, alte legi care țin de zona apărării, un întreg pachet de legi. Cred că este nevoie acum pentru a putea să realizăm toate procedurile, inclusiv legate de prezența înaintată în această zonă, este nevoie de un cadru legislativ complet. Cred că avem un nucleu de 3 legi care sunt fundamentale și pe care le vom pune în discuție foarte rapid. În general, legile au fost în dezbatere publică în anii trecuți dar, evident că nicio lege importantă nu poate să ocolească dezbaterea publică, inclusiv legile Apărării.”

Ministrul Apărării spune la Europa FM că nu se știe încă în ce formă vor fi adoptate Legile Apărării.

„În funcție de substanța acestor legi vom vedea dacă este nevoie de procedură de urgență. Nu am stabilit încă modalitățile, suntem în momentul în care facem o ultimă revizie împreună cu toate ministerele a acestor legi și vom vedea urgența lor, vom vedea completitudinea lor din perspectiva situației de acum și vom stabili exact și procedurile de promovare. Sunt legi care se referă la apărare, la pregătirea populației pentru apărare și mai sunt și alte legi, nu pot să fac o listă acum pentru că nu am această listă la mine. ”

Proiectele de lege ale Apărării sunt în faza consultărilor finale cu toți cei implicați, după ce le au tot fost amânate încă din mandatele de președinte al lui Traian Băsescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Anca Grădinaru

Citește și: Exclusiv. Achiziția celor 4 corvete pentru Forțele Navale, amânată. Constructorii cer încă o lună de gândire, anunță ministrul Apărării | AUDIO