Nat King Cole, un rege al jazz-ului

Cântăreţul Nat King Cole, pe numele său real Nathaniel Adams Coles, s-a născut în Montgomery, Alabama, Statele Unite ale Americii, pe 17 martie 1919.

Fiu de pastor, a început prin a cânta muzică religioasă, iar dragostea faţă de pian i-a fost insuflată de mama sa, membră a corului bisericii.

În anii ’50, Nat King Cole a început să devină cunoscut ca solist. În studio el a început să lucreze cu unii dintre artiștii de top, între care Louis Armstrong și Ella Fitzgerald.

Artistul a urmat şi o carieră de actor, apărând în filme precum ‘‘Istanbul”, ”China Gate” alături de Gene Barry și Angie Dickinson. Rolul major a fost în 1958, în drama ”St. Louis Blues”, unde a jucat alături de Eartha Kitt și Cab Calloway. Ultima apariție în film a fost în 1965, în ‘‘Cat Ballou’‘, alături de Jane Fonda și Lee Marvin.

În 1964, Cole a aflat că are cancer.  A încetat din viaţă la vârsta de 45 de ani, pe 15 februarie 1965.

Fiica sa, Nathalie Cole, renumită cântăreață, a înregistrat, în 1991, hitul tatălui său “Unforgettable” în care a realizat un duet suprapunând vocea ei cu vocea tatălui.

De-a lungul vremii, Nat King Cole a lansat mai multe hituri, precum “Winter is Coming”, “Love”, “Mona Lisa”, “When I Fall In Love”, “Too Young”, “Sweet Lorraine”, “Nature Boy”, “Love Letters”, “For All We Know”, “The Very Thought of You”, “Unforgettable”, “Ramblin’Rose”.

A primit și distincții post-mortem între ele numărându-se “Grammy Hall Of Fame” pe care le-a obținut pentru piesele “Christmas Song”, “Mona Lisa”, “Nature Boy”, “Unforgettable”.

În anii ’90 Nat King Cole a primit premiul “Grammy Lifetime Achievement Award”, distincție obținută de interpreții care, în timpul carierei lor, au adus o contribuție semnificativă în domeniul creației artistice.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS