Muzicienii alături de care trupa Iris a scris istorie

Dan Bittman, Sorin Chifiriuc, Ioan Jecan, Lucian Chivu, Mihai Alexandru şi Sanda Lăcătuşu sunt doar câteva dintre muzicienii alături de care Iris a scris istorie în muzica românească.

Iris, supranumită ‘Naţionala de Rock a României’ , este trupa de numele căreia se leagă istoria rockului în ţara noastră. Iris este una dintre puţinele formaţii care reuşesc să umple rapid cluburi, stadioane sau pieţe publice, motiv pentru care organizatorii de evenimente s-au înghesuit în ultimii ani să aibă acest nume pe afiş. Marţi dimineaţa, în Deşteptarea, la Europa FM a venit vestea care i-a zguduit pe fani: Iris se desparte de Cristi Minculescu.

De-a lungul anilor, pe la Iris au trecut zeci de muzicieni. Deşi trupa a avut o componenţă stabilă în ultimele două decenii, sfârştiul anilor ’70 şi începutul ’80-ilor aducea câte o schimbare cam la fiecare câteva luni. Înainte de Cristi Minculescu, solişti vocali au fost Ioan Jecan şi Lucian Chivu.

În perioada de la începutul anilor ’80, când Minculescu părăseşte trupa pentru o vreme, cei care i-au ţinut locul au fost Dan Bittman, viitorul vocal al celor de la Holograf, şi Sanda Lăcătuşu. Iris a avut în componenţă o doamnă, dar pentru puţin timp.

Dintre chitarişti, îl amintim pe Sorin Chifiriuc, fost membru al trupelor Sfinx şi Domino, şi autor al celei mai vechi melodii Iris: ‘Corabia cu pânze’.

Alt chitarist de legendă al Irisului este Adrian Ilie. A compus piese ca ‘Cine mă strigă în noapte?’, ‘Valuri’, sau ‘Călătorul’ şi în 1982, înfiinţează alături de Cristi Minculescu trupa Voltaj.

La capitolul ‘instrumentişti care şi-au pus amprenta pe Iris’ nu trebuia uitat nici Mihai Alexandru. Cel care avea să devină unul dintre cei mai buni compozitori români a început prin a scrie ‘Ultima toamnă’, considerată de mulţi cea mai frumoasă baladă a trupei Iris.

Cristi Minculescu a devenit membru al trupei Iris pe 9 ianuarie 1980, chiar în ziua în care împlinea 21 de ani.

Pe 28 august 2012, în direct la Europa FM, George Zafiu, realizatorul emisiunii ‘Europa Express’, dar şi directorul muzical şi de programe al postului dădea vestea care avea să-i şocheze pe fani: Cristi Minculescu se desparte de trupa Iris. La câteva minute distanţă, ştirea a fost confirmată şi printr-un anunţ postat pe site-ul oficial – trupairis.ro: ‘Începând cu data de 3 septembrie 2012, Cristi Minculescu părăseşte grupul IRIS.

Activitatea formaţiei va continua, avându-l ca solist pe Toni Şeicărescu’.

Ultimele două concerte ale formaţiei Iris împreună cu Cristi Minculescu vor fi pe 31 august la Iaşi şi 2 septembrie la Bontida, lângă Cluj-Napoca.