Muzeul viu din Apuseni va fi gata în luna iunie – AUDIO

muzeul-viu-paravion

Proiectul “La Origini” este unic în România și exact asta ne propune: să ne întoarcem la rădăcini, să ne descoperim originile. Responsabilă cu ideea și punerea ei în practică este Asociaţia Culturală Groove ON, care a lansat proiectul în decembrie anul trecut.

muzeul viu Tecsesti - dealuri

Totul se întâmplă în satul Tecşeşti, din judeţul Alba, o localitate izolată, în care mai trăiesc doar 14 bătrâni. Aici va fi construit ”Muzeul viu”. Va fi împărţit în mai multe sectoare care corespund diferitelor perioade istorice. Vor fi reproduse locuinţe din perioada neolitică, din Evul Mediu până în prezent. În plus, va fi restaurată şcoala din sat, o casă veche de 200 de ani cu acoperiş înalt de paie.

cuptor de pamant din muzeul viu Tecsesti

Tot aici, va fi creat un atelier de lucru în ceramică, cu un cuptor pentru arderea lutului. Va exista şi o grădină cu legume și plante aromatice, iar cei interesați vor învăța să facă tincturi.

Vestea bună pentru turiști este că vor putea experimenta toate acestea vizitând muzeul sau chiar cazându-se aici, ne-a povestit Ionuț Onea, președintele acestei asociații.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru finalizarea muzeului mai e nevoie de 5.000 de euro. Ionuț Onea speră că totul va fi gata până în iunie, când acesta va fi inaugurat.

FOTO: laorigini.org

735x200 paravion