Confidenţialitate

Muzeul Brukenthal – premiat de cel mai mare site de călătorii din lume

Unul dintre cele mai cunoscute muzee din țară este și unul dintre cele mai apreciate la nivel internațional. Muzeul Brukenthal din Sibiu a primit din partea celui mai mare site de călătorii din lume, tripadvisor.com două distincţii. Cea mai importantă se cheamă “Travelers’ Choice 2015″ (Alegerea călătorilor în 2015). Doar 1 % dintre destinaţiile turistice listate pe acest site primesc această distincție.

Puțină lume știe că Muzeul din Piața Mare din Sibiu este al doilea cel mai vizitat muzeu din Europa, după celebrul Luvru din Paris.

Peste o jumătate de milion de oameni trec anual pragul muzeului Brukenthal, cel mai vechi muzeu din țară, dar și primul muzeu deschis în Europa Centrală și de Est, înființat în 1817, prin donarea colecțiilor baronului Samuel vor Brukenthal.

Oamenii continuă să viziteze acest muzeu deși în luna martie a acestui an s-a lansat o campanie – “Palatul alb, o poveste întunecată” – prin care se atrage atenția că din cauza agravării stării clădirilor în care funcţionează muzeul, accesul vizitatorilor poate fi parțial restricționat iar palatul se apropie treptat de închiderea porților. Nu e, însă, primul moment de acest fel din istoria muzeului.

În 1968, acolo a avut loc cea mai mare spargere din istoria muzeelor din România. Persoane care nu au fost identificate niciodată au furat 8 dintre cele mai valoroase tablouri, evaluate la vremea aceea la peste 25 de milioane de dolari. Patru din cele opt tablouri furate au fost recuperate, după 30 de ani, în împrejurări la fel de ciudate ca cele în care au dispărut .

Oricum ele se numără acum printre atracțiile vizitatorilor muzeul din Sibiu, în timp ce celelalte patru tablouri sunt şi acum căutate prin Interpol. Muzeul găzduiește și 2 dintre cele 3 tablouri aflate în România atribuite pictorului flamand Rubens.

Dincolo de artă, turiștii care ajung la Brukenthal nu pot sa nu observe la magazinul de la intrare niște suveniruri inedite. E vorba de un magnet cu doi motani roșcovani. Îi cheamă Donatello şi Antonello, adică au nume de artiști, sunt mascotele muzeului și dau o mână de ajutor în activitatea de promovare. Adică, programele educative de la muzeu au devenit mai interesante pentru cei mici, dacă la ele participă și cei 2 motani.