Confidenţialitate

MŢR: Proiecţia filmului “Soldaţii. Poveste din Ferentari”, întreruptă. Protestatarii au fost evacuaţi

Proiecţia  filmului “Soldaţii. Poveste din Ferentari” găzduită joi seara de cinematograful Muzeului Naţional al Ţăranului Român a fost întreruptă, pentru câteva minute, de câţiva protestatari.

Scandalagiii au fost, ulterior, evacuaţi de poliţişti.

Potrivit Agerpres, aproape 10 persoane au făcut gălăgie şi au proiectat lumini pe ecran la câteva minute după începerea filmului.

Proiecţia filmului “Soldaţii. Poveste din Ferentari” a fost oprită, timp în care turbulenţii au fost escortaţi.

Cu o oră înaintea proiecţiei lungmetrajului, în jur 30 de persoane îmbrăcate în port naţional, cu steaguri şi icoane, au protestat la intrarea în Muzeul Naţional al Ţăranului Român faţă de prezentarea în incinta instituţiei a unui film considerat “imoral”.

Manifestanţii au fost afişat un banner pe care scria “Opriţi propaganda homosexuală în Muzeul Ţăranului Român”.

Producătorul şi distribuitorul filmului, Ada Solomon, a declarat că “lucrurile sunt judecate în necunoştinţă de cauză”.

“Pentru mine, <Soldaţii, Poveste din Ferentari> este un film despre singurătate, care vorbeşte despre nevoia unui cămin, care vorbeşte de nevoia unei familii, a unei comunităţi, (…) vorbeşte despre sărăcie şi, dincolo de asta, da, e şi o poveste de iubire între doi bărbaţi”, a evidenţiat ea. Totodată, ea a subliniat că filmul nu are “nimic exhibiţionist, nimic explicit”, a adăugat aceasta.

Ada Solomon a adăugat că “filmul nu se proiectează la Muzeul Ţăranului Român, se proiectează la cinema-ul european din incinta complexului Muzeului Ţăranului Român“.

“Mi se pare absolut de domeniul fantasticului ca un spectacol să trebuiască să fie apărat de forţele de ordine. Mi se pare extraordinar că forţele de ordine protejează libertatea de expresie”, a conchis producătorul.

Debutul în lungmetraj de ficţiune al Ivanei Mladenovic, “Soldaţii. Poveste din Ferentari” este adaptarea romanului omonim de Adrian Schiop.

Filmul spune povestea lui Adi, un antropolog care se mută în cartierul Ferentari şi încearcă să se documenteze pentru un doctorat în manele. În Ferentari îl întâlneşte pe Alberto, un rom sărac, fost puşcăriaş, cu care începe o relaţie.

https://www.youtube.com/watch?v=WuMW679lnNE

Muzeul Naţional al Ţăranului Român a transmis miercuri că “nu are calitatea de a cenzura conţinutul unei proiecţii cinematografice care în prealabil a obţinut de la autorităţile competente toate avizele şi certificatele de rating impuse de lege”. Precizarea a fost transmisă în contextul reacţiilor apărute “în mediile de socializare pentru iniţierea unor proteste privind proiectarea filmului ‘Soldaţii. Poveste din Ferentari'”.

Protestul de joi a avut loc la câteva zile după un incident similar, tot la MNŢR. Proiecţia filmului “120 BPM/bătăi pe minut” a fost întreruptă, duminică seara, de un grup de persoane, care au început să cânte imnul naţional şi cântece religioase. Autointitulându-se creştini, bărbaţii şi femeile au fost evacuaţi după aproape 30 de minute de un echipaj al Poliţiei, după cum au precizat distribuitorii români ai peliculei.

Producţia cinematografică prezintă activitatea Act Up – Paris, o organizaţie care, în Franţa anilor ’90, încerca să lupte împotriva indiferenţei faţă de SIDA.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a condamnat joi incidentele petrecute la Muzeul Ţăranului Român.