Motivare ICCJ: Monica Iacob Ridzi a comis fapte extrem de grave

Magistraţii au publicat motivarea de condamnare a fostului ministru PDL la cinci ani de închisoare pentru corupţi.

Fostul ministrul al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, a comis fapte extrem de grave, susţin judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Magistraţii au publicat motivarea de condamnare a fostului ministru PDL la cinci ani de închisoare pentru corupţie în care arată că Monica Iacob Ritzi a instigat şi alte persoane să şteargă urmele infracţiunilor comise şi a minţit. Sentinţa nu este definitivă.

‘În motivarea condamnării, care are aproape 900 de pagini, judecătorii susţin că Minica Iacob Ritzi a folosit banii publici pentru a se promova ca om politic. În 2009, Ministerul condus de Monica iacob Ritzi a organizat mai multe evenimente în 41 de oraşe de Ziua Naţională a Tineretului. La concertul de la Costineşti organizat atunci, Monica iacob Ritzi a apărut alătruri de Elena Băsescu, fiica cea mică a preşedintelui, aflată în campanie electorală pentru alegerile europarlamnetare.

Judecătorii susţin că Ministerul Tineretului condus de Ritzi a atribuit ilegal unor firme private mai multe contracte de prestări servicii.

Astfel, potrivit judecătorilor, ministrul le-a dat firmei Artisan Consulting SRL şi Companiei de Publicitate Mark SRL peste 3 milioane de lei, sumă care depăşea valoarea aprobată prin buget pentru organizarea evenimentelor contractate.

Mai mult, după declanşarea cercetărilor, în 13 iulie 2009, fostul ministru, cu ajutorul lui Marius Mihail Mărcuţă, inculpat şi el, ar fi intervenit astfel încât din calculatoarele ministerului să fie şterse fişierele relavante care arătau cum s-au organizat evenimentele de Ziua Tineretului.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată, în luna ianuarie, de Inalta Curte la cinci ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu.

Alte 11 persoane au fost trimise în judecată în acest dosar.