Confidenţialitate

Motivul exploziei de la stația GPL Crevedia, o scânteie produsă cu o rangă de un angajat care încerca să închidă o vană blocată | AUDIO

Explozia de la stația GPL din Crevedia ar fi fost declanșată de o scânteie produsă cu o rangă, de un angajat care încerca să închidă o vană care se blocase. Totul pe fondul scurgerii de gaze dintr-o cisternă și a căldurii excesive: afară se înregistrau 34 de grade Celsius. În acelaşi timp, doi șoferi mutau gazul dintr-o cisternă mare într-una mai mică, se arată în rechizitoriul procurorilor consultat de Europa FM. Amintim, 5 oameni au murit și 54 au fost răniți în august anul trecut, în explozia de la stația GPL din Crevedia. Dosarul Crevedia a fost trimis în judecată. Patronii firmei care administra depozitul GPL au fost acuzați de 3 infracțiuni.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Tragedia din localitatea dâmbovițeană nu le-a încurcat planurile primarilor din Crevedia și Caracal. Atât edilul Florin Petre, cât și Ion Doldurea – tatăl unuia din patronii stației GPL – au candidat din partea PSD și au câștigat noi mandate de primari.

O scânteie mecanica a fost sursa de la care a pornit incendiul, pe fondul scurgerii de gaz GPL dintr-o cisternă, foarte probabil în timpul unei manevre de mutare a gazului într-o alta. Angajații au folosit pompe improvizate, neautorizate.

Au mai fost și alte materiale combustibile care au întreținut incendiul, generând explozii ale vaporilor unui lichid în fierbere. Au avut loc 9 explozii succesive, dintre care două de mare anvergură.

Procurorii au obținut mai multe interceptări telefonice ale unor discuții dintre angajații stației GPL

Într-una din ele, un șofer îi explică unui interlocutor cum crede că s-a produs incendiul. Într-o alta, un angajat al staţiei GPL spune că îşi va ţine gura, că nu îşi toarnă patronii dacă îl despăgubesc şi că va da vina pe morţi.

Înainte de arestare, Doldurea Ionuț – unul din patronii staţiei GPL – a căutat pe internet „ţări fără extrădare şi boli mintale cu care nu se face puşcărie”.

Asta au descoperit anchetatorii, dupa ce au analizat datele obținute din smartphone-ul acestuia.

„Doldurea a anticipat consecințele de ordin penal și posibilitatea atragerii răspunderii în ceea ce îl privește”, se arata în rechizitoriu.

Din același document reiese că practica mutării neautorizate a gazului din cisterne era uzuală. În timpul audierilor, patronii Doldurea Ionuț și Stângă Cosmin au pasat responsabilitatea în legătură cu aceste operațiuni către șoferii care au murit în explozia din 26 august.

Pe 26 august anul trecut, un incendiu s-a produs la staţia GPL de la Crevedia. Au fost mai multe explozii în urma cărora 5 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 54 au fost rănite, printre care şi salvatorii veniţi la faţa locului. Opt case din preajmă au fost distruse total, iar alte 80 au fost avariate parţial.

Inculpații din dosarul Crevedia Cosmin Stîngă şi Ionuţ Doldurea – patronii firmei care administra stația GPL une a avut loc o puternică explozie pe 26 august 2023 – au fost trimiși în judecată. Aceștia sunt acuzați de „distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”, conform Parchetului General.

Inquam Photos / George Călin

Citește și: Dosarul Crevedia a fost trimis în judecată. Patronii firmei care administra depozitul GPL, acuzați de 3 infracțiuni