Confidenţialitate

Misiunea Verde, cu Mona Nicolici: În lipsa unei legislații clare, medicamentele expirate ajung la gropile de gunoi și, accidental, în corpurile noastre, intoxicându-ne | AUDIO

La Misiunea Verde, povestim des despre poluarea apelor cu plastice sau alte deșeuri care ajung în corpurile noastre și pe termen lung au efecte grave. De data aceasta vreau să vă atrag atenția asupra unui alt aspect cu efecte grave – poluarea cu medicamentele expirate – și asta din cauza substanțelor active pe care acestea le conțin. Colega mea Viorica Ștefan a stat de vorbă cu Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor, de la care a aflat care sunt de fapt problemele.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În mod normal medicamentele expirate ar trebui distruse de firme specializate, însă pentru asta ar însemna ca mai întâi ele să fie colectate de la cetateni. Problema e ca în România încă nu există o legislație care să spună clar cine trebuie și mai ales cum trebuie să se ocupe de aceste deșeuri.

În prezent, colectarea medicamentelor expirate se face în baza unui ordin de ministru din 2014 care spune ca astfel de produse se vor depune la farmacii sau drogherii. Actul normativ are rol de lege secundara si nu reprezinta o obligație pentru aceste unitati, așa ca unele nu primesc medicamente expirate, iar altele primesc din bunăvoința, spune Dumitru Lupuleasa.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În alte țări, în fața farmaciilor, există containere unde oamenii se pot duce pur și simplu să arunce pastilele care au depășit termenul de valabilitate. La un interval de timp, reprezentanții unei firme specializate vin și le colectează, după care le distrug.

În tot acest proces farmaciștii nu sunt deloc implicați, pentru a nu afecta regulile sanitare specifice acestui mediu. În ceea ce ne privește, există acum în dezbatere în Parlament un proiect de lege care va reglementa acest capitol.

Totuși până se va lămuri situația cu legislația în domeniu, tot ce puteți face este să urmăriți anunțurile făcute de autorități în presa locală. Asta deoarece, Colegiul Farmaciștilor, împreună cu autoritățile din marile orașe organizează din când în când campanii de colectare. Atenție însă, în containerele instalate cu aceste ocazii puteți lăsa doar medicamente nu și suplimente alimentare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În expunerea de motive pentru proiectul de lege se arată ca anual la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare din România ajung aproximativ 1.500 de tone de medicamente expirate, deși sunt deșeuri periculoase.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde: