Confidenţialitate

Misiunea Verde: Ce facem cu medicamentele expirate în condițiile în care Ministerul Sănătății nu a stabilit încă normele de aplicare a legii care prevede că spitalele trebuie să se ocupe de colectarea lor | AUDIO

De aproape două luni este în vigoare legea care spune că spitalele trebuie să se ocupe de colectarea medicamentelor expirate. Acestea fac parte din categoria deșeurilor periculoase și nu ar trebui să ajungă la gropile de gunoi sau să fie aruncate la chiuvetă.

Un ordin de ministru din 2014 prevedea că medicamentele expirate pot fi predate farmaciilor. Multe dintre aceste nu le acceptau pe motiv că nu au unde să le depoziteze. Viorica Ștefan a încercat să afle cum stau lucrurile acum, după intrarea în vigoare a noii legi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În timp ce la noi, lipsa normelor de aplicare împiedică reciclarea în bune condiții a medicamentelor expirate, alte țări europene se folosesc de farmacii pentru colectarea lor.

Totul se desfășoară foarte simplu, la intrarea în farmacie oamenii găsesc containere unde pot lăsa aceste medicamente, care sunt ridicate, la un anumit interval de timp, de o firmă specializată, care se ocupă de distrugea lor. La noi, deși drumul e pavat cu bune intenții, lucrurile se mișcă mai greu.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde:

Foto: shutterstock.com