Confidenţialitate

Mircea Geoană: Este loc pentru un președinte care să fie deasupra partidelor | VIDEO

Mircea Geoană – Secretarul general adjunct al NATO – a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct” la Europa FM. România are nevoie de un președinte „nedependent de partide”. Deși președintele ar trebui să lucreze cu partidele, acesta are nevoie „să fie cineva care să fie un pic deasupra intereselor – inevitabil mai înguste – de partid”. „Așa a câștigat președintele Macron ca independent în Franța”, a mai spus Mircea Geoană, oferind și alte exemple de lideri de stat care au câștigat urmând strategia prezentată de Mircea Geoană.

Mircea Geoană: A venit clipa ca în România să fie cineva (n.r. președinte) un pic deasupra intereselor de partid

Cătălin Striblea: Din partea cui ați candida?

Mircea Geoană:În carte încerc să explic nevoia unui președinte independent. Aș spune mai degrabă un președinte nedependent de partide, pentru că trebuie să lucrezi cu partidele. Ai nevoie măcar în formarea majorității. Lucrezi cu partidele, dar cred că a venit clipa ca în România – indiferent cine va fi acel candidat – să fie cineva care să fie un pic deasupra intereselor inevitabil mai înguste de partid”.

Cătălin Striblea: Să fie un președinte independent sprijinit de cine în alegeri?

Mircea Geoană: „De cine? De cine își dorește să-l susțină. Partide, ONG-uri, pot fi cetățenii”.

Cătălin Striblea: O platformă publică la care se alipește cine își dorește?

Mircea Geoană:Așa a câștigat președintele Macron ca independent în Franța. Președintele Cehiei a câștigat la fel. Președintele Lituaniei la fel. Președintele Sloveniei la fel”.

Cătălin Striblea: Și dacă se lipește AUR la platforma asta?

Mircea Geoană: „Vorbim despre ipoteze…”.

Mircea Geoană: „Este loc pentru un președinte care să fie deasupra partidelor. Cine îl susține este altă conversație”

Cătălin Striblea: Da, dar vorbim despre o ipoteză de luat în calcul – un președinte independent care să fie…

Mircea Geoană: „Eu nu pot să anticipez ce se va întâmpla. Spun că dacă ar fi azi un candidat care să întrunească simpatiile publicului este loc pentru prima oară în 30 de ani – și asta arată foarte clar starea de spirit a publicului, vorbesc mult cu Diaspora, vedem sondajele – este loc pentru un președinte care să fie deasupra partidelor. Cine îl susține este altă conversație”.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct” cu Cătălin Striblea și Mircea Geoană

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Mircea Geoană, la Europa FM, despre prezidențialele din 2024: Voi lua o decizie după ce termin la NATO. Contractul meu este până în octombrie | VIDEO