Confidenţialitate

Minutul de Sănătate: Nutriție adecvată pentru articulații sănătoase | AUDIO

Vorbim despre sănătatea cartilajelor. Un cartilaj puternic și elastic ne ajută la mobilitate în viața de zi cu zi, precum și în activitatea sportivă.

Deoarece cartilajul nu are vase de sânge, nutrienții intră în cartilaj prin lichidul sinovial. Alimentarea cu substanțe nutritive este stimulată mai ales atunci când articulațiile se mișcă.

O dietă echilibrată, bogată în cereale integrale și multe fructe și legume proaspete are un efect pozitiv asupra articulațiilor noastre. De asemenea, o influență favorabilă o au și grăsimile nesaturate, precum uleiul de măsline.

În special Vitamina C, dar și Zincul, Cuprul și Seleniul sunt cunoscute ca substanțe nutritive care au un efect benefic asupra sistemului nostru musculo-scheletic.

Odată ce încep să apară semnele de uzură a articulațiilor din cauza vârstei, este extrem de important să ne asigurăm că facem suficientă mișcare, dar și că dieta noastră este echilibrată și bogată în vitamine.

Alimentele bogate în grăsimi animale, precum mezelurile, în special, bacon sau prea multe proteine animale ar trebui să fie consumate ocazional. Extrem de importantă este și hidratarea: consumați zilnic cel puțin 2 litri de apă, ori ceaiuri din plante sau fructe de pădure.

O alimentație corectă și exercițiile fizice efectuate constant mențin sănătatea și mobilitatea articulațiilor. Și renunțați la țigări. Fumatul reduce rezerva de oxigen, inclusiv pe cel stocat în cartilaj și articulații.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.