Confidenţialitate

Minutul de Sănătate: Cum se tratează cataracta | AUDIO

Tocmai s-a încheiat Luna Mondială a Vederii, marcată în fiecare an în octombrie. Aceasta își propune conștientizarea importanței sănătății ochilor la nivel global, în condițiile în care peste 3 din 4 tulburări de vedere pot fi prevenite sau tratate. Iată de ce azi vorbim despre cataractă, o afecțiune oftalmologică care apare după vârsta de 40 de ani și este la nivel mondial principala cauza de orbire, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Dacă ai aproape 60 de ani sau mai mult, o vizită anuală la oftalmolog te poate ajuta să detectezi semnele timpurii ale apariției cataractei. Medicul oftalmolog vă va cere detalii despre istoricul tău medical și va efectua un control al ochilor și doar el te poate sfătui cu privire la tratamentul cataractei. Este însă bine de știut că această afecțiune se poate trata doar prin operație. În timpul acestei interventii, cristalinul natural afectat de cataractă este îndepărtat și înlocuit cu un cristalin artificial.

Sunt foarte multe tipuri de cristaline artificiale dintre care puteți alege. Este important să știi ce îți poate oferi fiecare, astfel încât să-l poți alege pe cel mai potrivit stilului tău de viață. Cele mai recente inovații în domeniu sunt cristalinele trifocale și cele cu vedere extinsă care pot înlocui cristalinul neclar în timpul operației de cataractă.

Această operație este una dintre cele mai sigure, frecvente și eficiente intervenții chirurgicale și durează mai puțin de 30 de minute. Peste 4 milioane de persoane se operează de cataractă în fiecare an în Uniunea Europeană, cu o rată de succes de 95%.

În final îți dăm și un sfat despre cum poți avea grijă de ochii tăi: FĂ SPORT ÎN MOD REGULAT, pentru a reduce riscul de a dezvolta boli precum diabetul sau hipertensiune arterială care pot afecta vederea.

Dacă te îngrijorează vederea sau crezi că ai putea avea cataractă, fă o programare la oftalmolog cât mai repede posibil. Nu aștepta pana când nu te vei mai putea bucura de viață din cauza cataractei!

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.