Confidenţialitate

Minutul de sănătate: Ce este cataracta?

Cataracta este o afecțiune oftalmologică care apare după vârsta de 40 de ani. La nivel mondial este principala cauza de orbire, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Ce se întamplă, de fapt?

Cataracta încetoșează cristalinul natural al ochiului. Pe masură ce cataracta progresează, lumina ajunge mai greu la retina, așa că pare că privești printr-o fereastră aburită sau prin ceață. Cataracta apare natural, odată cu înaintarea în vârstă și se dezvolta în timp, treptat, ca stratul de praf de pe parbrizul unei mașini. Mai mult de 64% din cazuri sunt diagnosticate la persoane de peste 70 ani.

Conform unui studiu recent, 63% dintre pacienții români diagnosticați declară că cel mai mult le lipsește, din cauza scăderii vederii ca urmare a cataractei, să urmarească programele TV preferate, să se bucure de o piesă de teatru sau de un film. Mai mult de jumătate citesc cu dificultate și 37% au probleme în citirea indicatoarelor rutiere când conduc. Pentru mulți, activitățile din familie au devenit dificile.

Dacă te îngrijorează scăderea vederii sau crezi că ai cataractă, fă-ți programare la un medic oftalmolog cât mai repede! Nu aștepta pana când nu te vei mai putea bucura de viață din cauza cataractei!

Minutul de sănătate v-a fost oferit de ALCON în cadrul campaniei „PanOptix. Meriți să vezi”. Pentru mai multe detalii despre cataractă și despre afecțiunile de vedere consultați meritisavezi.ro și panoptix.ro. Acesta este un dispozitiv medical. Consultați medicul oftalmolog și citiți instrucțiunile de utilizare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.